Sammanfattning

IMG_0834.JPG

Kommunikation över elnätet är som redan påpekats ett komplement till andra lösningar, Zyxel själva är också helt inne på det spåret i deras presentation av dessa produkter.

Att det är ett komplement och ingen helhetslösning är i sig absolut inget negativt, kan finnas många orsaker varför dragning av Ethernet-kablar inte är praktiskt och är ingen nyhet att WiFi ibland har problem att täcka vissa områden.

Priset, framförallt på ett par PLA5206 v2 som finns för under 500-lappen, är i mina ögon fullt rimligt för vad man får. Runt tusen kronor för en kombo av PLA5236 & PLA5206 v2 är också okej då man faktiskt får en 802.11ac kapabel accesspunkt, må vara en väldigt enkel sådan.

Bandbredden över elnätet är inte jättehög, 100-200 Mbps är ändå tillräckligt för en rad applikationer. Får man det dubbla över jordade kontakter med 2x2 MIMO över elnätet är det ju riktigt bra.

Paketförlust vid hög last är ett problem, men klassar ändå detta som ett mindre problem då det bara uppstår vid maximal last och Ubuntu visar även att det är möjligt att komma runt detta.

Det stora problemet, som jag tyvärr inte vet hur allmängiltigt det är då mitt resultat kommer från en enda fastighet, är att tekniken har problem när sändare och mottagare sitter på olika elnätsfaser. I Sverige har de flesta hem tre faser, hur dessa är spridda över olika väggkontakter är för något som vill använda denna teknik lika med ett lotteri.

Av det jag läst om elnätskommunikation är det inte alls kört att kommunicera mellan faser. Ligger elledningarna parallellt med varandra kan kommunikationen gå mellan faser tack vare induktion, men om så är fallet är något som man som konsument inte kan veta i förväg på något enkelt sätt.

Fördelar

  • Väldigt enkelt att installera

  • När en länk är etablerad verkar den väldigt tillförlitlig

Nackdelar

  • Fungerar inte alltid mellan två olika elnätsfaser

  • Viss paketförlust som påverkar maxkapacitet negativt för Windows

  • Relativt hög latens

Cirkapris vid publicering: 990 kronor inkl. moms