Första uppstarten

Det allra första som slog mig när jag startade upp Winter Gamer för första gången var att jag hade glömt det karakteristiska knattrande oljud som alla datorer hade för sig förr i tiden när operativsystemet lagrades på roterande magnetskivor med mekaniska läsarmar.

Den som vill veta om det är bra eller dåligt att jag påminns om vår första dator med Windows 98 som inköptes runt millennieskiftet hittar mer intressant läsning i avsnittet Mjuka egenskaper.

Över till mjukvaran. Första gången man startar datorn blir man ombedd att välja språk och får sedan gå igenom den sedvanliga setupproceduren för Windows 10. Produktnyckeln man ska fylla i är enkel att hitta precis vid chassits frontpanel.

När man kommer in till skrivbordet hälsas man först välkommen av en trevlig bakgrund med Komplett-tema. I mitt fall valde Windows 1 920 × 1 080 pixlar, trots att den enda anslutna skärmen var 2 560 × 1 440 pixlar. Rätt upplösning kan man alltså behöva ställa in själv, om inte en omstart löser det automatiskt.

komplett-winter-gamer-first-boot-desktop-1920x1080.jpg

Det dröjer tyvärr inte länge innan den trevliga känslan av ny dator ersätts av irritation när ett fönster dyker upp mitt på skärmen och förkunnar att Komplett har installerat en 60-dagars testversion av Norton Security som man "måste" aktivera.

Varför i hela världen har man gjort så? Undertecknad har svårt att finna ord som på ett bra sätt kan formulera kritiken mot det här förfarandet. Inte heller vet jag hur jag ska tolka Kompletts produktbeskrivning:

Vi vill ge dig den bästa användarupplevelsen ända från början, och installerar inga onödiga program som visar reklam eller gör datorn långsam.

Det är upp till var och en att avgöra om det stämmer överens med verkligheten.

komplett-winter-gamer-first-boot-norton.png

Varje gång man startar datorn dyker Norton upp och stör.

Som om inte det var nog att man fått sitt system bloatat av en i praktiken värdelös testversion som dagligen spammar användaren om aktivering, dyker Norton upp när det känner för det och irriterar en med andra meddelanden om det ena och det andra. Så fort man startar Chrome får man till exempel veta att man tydligen ska installera deras webbläsartillägg. Nej tack.

komplett-winter-gamer-norton-spam-chrome-extension.png

Eftersom syftet är att recensera Winter Gamer precis som den är har jag inte försökt avinstallera Norton. Hade detta varit min egen dator hade jag gjort en helt ren installation av Windows, men det ska man inte behöva göra när man köper en färdig dator.

Vi tar vägen via Nvidias kontrollpanel där vi noterar drivrutinsversionen 378.49 och försäkrar oss om att adaptiv bildsynkronisering via G-Sync är aktiverat innan vi går vidare till att testa spelprestanda.

komplett-winter-gamer-nvidia-control-panel.png