Sedan 2004 har nätaggregatstillverkare möjlighet att få sina produkter testade och certifierade i 80 Plus-programmet. Certifieringsprogrammet är framtaget av företaget Ecova (då Ecos Consulting) i samarbete med det amerikanska forskningsinstitutet EPRI med syfte att främja högre verkningsgrad i nätaggregat till datorer – något som i praktiken innebär lägre elräkning samt mindre miljöpåverkan till följd av lägre förluster i konverteringen från växel- till likström.

För att en produkt ska få bära 80 Plus-märkningen krävs det att den aktuella enheten har skickats in till Ecova för ett oberoende test, och att denna sedan har presterat tillräckligt bra för att uppnå de riktlinjerna som är satta för den aktuella certifieringsgraden. Nämnvärt är att det inte räcker att den ursprungliga tillverkaren skickar in produkten för test, utan varje gång en ommärkning sker måste den nya enheten skickas in för en ny certifieringsprocess.

Genom åren har det funnits ett antal fall där nätaggregat har sålts och marknadsförts med 80 Plus-märkning utan att för den delen ha gått igenom den korrekta certifieringsprocessen som krävs för att bära denna märkning. Detta har nu skett igen i form av svenska Netonnet Groups egna varumärke Andersson Mission, där två nätaggregat har saluförts med 80 Plus- samt 80 Plus Bronze-märkning utan att dessa faktiskt har genomgått oberoende certifiering.

NetOnNet har tidigare informerats av företagets leverantör Soeyi att man innehar rättigheten till 80 plus certifiering samt att Soeyi innehar rätten att marknadsföra nätaggregaten med 80 plus certifiering. Efter att det uppkommit till NetOnNets kännedom att detta inte stämmer har NetOnNet säljstoppat Mission SG GGP 1.0 samt GGP 2.0. NetOnNet inväntar nu Ecovas tester gällande 80 plus certifieringen för GGP 1.0 och GGP 2.0.

Efter uppgifter från SweClockers väljer Netonnet Group att tillfälligt säljstoppa modellerna Mission SG GGP 1.0 550 W samt SG GGP 2.0 650 W i väntan på att dessa genomgår certifieringsprocessen hos Ecova. Anledningen till avsaknaden av certifikat sägs vara bristande och felaktiga uppgifter från den ursprungliga tillverkaren av nätaggregaten.

Kortfattade resultat från testlabbet

Avsaknaden av korrekta 80 Plus-certifikat upptäcktes i samband med redaktionens arbete med en recension av de båda enheterna. Då modellerna inte längre saluförs väljer vi att lägga den recensionen i malpåse tills försäljningen återupptas och de korrekta certifikaten finns på plats.

Nämnvärt är dock att båda enheterna har körts och passerat samtliga belastningsnivåer i redaktionens sedvanliga testsvit via en programmerbar konstlast – inklusive respektive enhets fulla effektkapacitet under lång tids belastning.

Uppdatering 2017-06-02

Netonnet Group har nu fått både Mission GGP 1.0 samt GGP 2.0 certifierade hos Ecova, där båda enheterna har passerat kraven för 80 Plus Bronze. Företaget återupptar därmed försäljningen av nätaggregaten.