ICX – uppgraderad kylare och temperaturavläsning

Då det är lätt att missförstå EVGA:s ICX-koncept som endast en ny kylanordning så tänkte vi här förklara vad det hela går ut på. I sin simplaste form handlar det om en uppgraderad kylare som arbetar tillsammans med en myriad av sensorer för att hålla samtliga av grafikkortets värmealstrande komponenter i schack, alltså inte enbart grafikprocessorn.

iCX_Technology-3.jpg

Dagens grafikkortskylare regleras i de allra flesta fallen enligt samma princip, det vill säga efter temperaturen på kortets GPU. När kortet belastas ökar temperaturen på grafikprocessorn vilket i sin tur resulterar i att varvtalet på kylarens fläktar skruvas upp. Detsamma gäller åt andra hållet, där kortet under vila alstrar väldigt lite värme, vilket i många fall låter kylarens fläktar snurra ytterst långsamt eller stängas av helt och hållet.

iCX_Technology-4.jpg

Denna styrningsmetod fungerar i de flesta fallen klart godkänt, men enligt EVGA är just Pascal-arkitekturen så pass energieffektiv att styrning efter GPU-temperatur kan resultera i att kortets övriga komponenter inte får fullgod kylning i vissa scenarion – detta då fläktarna varvar ned för snabbt i takt med grafikprocessorns temperatur.

iCX_Technology-10.jpg

Då det traditionellt endast finns en tillgänglig temperatursensor att plocka värden från tacklar EVGA problemet genom att bestycka de ICX-baserade korten med hela nio sensorer. Av dessa sitter fem utspridda utmed kortets VRM-del, tre intill minneskapslarna samt en sista på baksidan av grafikprocessorn. Sensorerna är i sin tur kopplade till två kontrollerkretsar som bearbetar värdena och matar mjukvaran och fläktkontollern med korrekt information.

iCX_Technology-11.jpg

Temperaturvärdena från de individuella sensorerna kan avläsas av användaren i EVGA:s mjukvara Precision XOC. Dessa presenteras på en överskådlig karta över kortet, där man på ett enkelt sätt kan se hur pass varmt varje område är på modellen. Det är i dagsläget oklart huruvida företaget har tänkt att tillgängliggöra något form av API för tredjepartsmjukvara att kunna läsa av sensorerna.

iCX_Technology-12.jpg

Det huvudsakliga syftet med det utökade antalet temperatursensorer är att skapa en avsevärt bättre ventilationsprofil för kortets kylare. I praktiken innebär detta att kylarens fläktar agerar oberoende av varandra, där den vänstra är kopplad till GPU-temperaturen medan den högra styrs på minnes-/VRM-temperatur. Resultatet blir enligt företaget ett kort som håller sig generellt svalare samtidigt som ljudnivåerna hålls i schack då båda fläktar inte behöver snurra lika snabbt samtidigt för att kyla respektive område.

iCX_Technology-16.jpg
iCX_Technology-17.jpg

Utöver temperatursensorerna och den asynkrona styrningen av fläktarna har även vissa aspekter av kylaren och täckplåtarna förbättrats i jämförelse med ACX 3.0. Just täckplåtarna är denna gång formgjutna efter det aktuella kretskortet, och har designats om för att bättre värmeavledning med bland annat utstansade hål, flänspinnar och ordentliga värmekuddar i kontakt med minnen och VRM-delar.

iCX_Technology-18.jpg

Vidare har kylflänskonstruktionen uppgraderats med perforeringar i fenorna, något som öppnar upp för bättre lufttransport mellan dessa. Därtill har områdena på kylflänsen som har kontakt med komponenter fått ett L-format utförande vilket ökar kontaktytan samtidigt som luft tillåts passera genom dessa.

iCX_Technology-19.jpg

Sist men inte minst kommer samtliga ICX-kort med en inbyggd säkring som ska lösa ut vid oförutsedda fel eller kortslutningar utan att några andra komponenter ska behöva komma till skada. Enligt EVGA är de först i världen med denna typ av lösning och tanken är främst att gardera sig mot ofrånkomliga måndagsexemplar och defekta nätaggregat. Kort med utlösta säkringar täcks under garantitiden.

evga_1080_ftw2-7.jpg
evga_1080_ftw2-5.jpg
evga_1080_ftw2-6.jpg
evga_1080_ftw2-12.jpg

I övrigt är mycket sig likt från kylanordningen ACX 3.0 på Geforce GTX 1080 FTW. Det rör sig om två 100 mm-fläktar som ventilerar en kylflänskonstruktion med totalt sex värmeledningsrör. Båda fläktarna har semipassiv drift och stannar individuellt baserat på grafikprocessorn samt minnes-/VRM-delens temperaturer (stillastående under 55 °C).

evga_1080_ftw2-13.jpg
evga_1080_ftw2-14.jpg
evga_1080_ftw2-15.jpg
evga_1080_ftw2-16.jpg
evga_1080_ftw2-17.jpg

Kortets RGB-belysning känns igen från det ursprungliga FTW-kortet, där både loggan på toppen och höljets framsida kan regleras via den medföljande mjukvaran Precision XOC. Nämnvärt är att inställningar som görs sparas i själva kortet och kräver inte att mjukvaran körs i bakgrunden.

evga_1080_ftw2-20.jpg
evga_1080_ftw2-18.jpg
evga_1080_ftw2-19.jpg

ICX-korten kommer dock med viss utökad belysning, där de tre bokstäverna "G", "P" och "M" har tillkommit på kortets ovansida. Dessa representerar de aktuella temperaturerna på grafikprocessorn (G), VRM-delen (P) samt minneskapslarna (M) och byter färg beroende på hur varma dessa är. Givetvis finns det även möjlighet att stänga av all form av belysning helt och hållet om så önskas.

Uppgraderingsprogram för nuvarande ACX 3.0-ägare

För användare som redan äger ett Geforce-kort från EVGA med ACX 3.0-kylaren finns det möjlighet att uppgradera detta till de nya ICX-baserade varianterna. Uppgraderingen kostar 99 euro och bytet kan endast göras från föregående modell till uppföljande modell, det vill säga FTW till FTW2 och SC till SC2. Nämnvärt är att bytet även återställer garantitiden (3 år på nytt) och att företagets "step-up"-program åter träder i kraft i upp till 90 dagar efter bytet har genomförts.