Intel SSD 540 – 480 GB

Intel-SSD-540-2.jpg

Specifikationer: Intel SSD 540 – 480 GB

Värde

Modellnamn

Intel SSD540

Kapacitet

480 GB

Kontroller

Silicon Motion SM2258 (Firmware: 036C)

Flashminne

SK Hynix TLC 16nm

DRAM-cache

Gränssnitt

SATA 6,0 Gbps

Sekventiell läshastighet

560 MB/s

Sekventiell skrivhastighet

480 MB/s

Slumpmässig läshastighet

78 000 IOPS (4K)

Slumpmässig skrivhastighet

85 000 IOPS (4K)

Hållbarhet

Garanti

5 år

Formfaktor

2,5 tum (7 mm)

Pris

Nästa enhet är Intel SSD 540, som baseras på Silicon Motions kontroller SM2258 vilken ackompanjeras av NAND-minne från SK Hynix. Silicon Motion SM2258 har gjort sig känd för att erbjuda fullgod slumpmässig läs- och skrivprestanda till en låg prisbild.

Intel var tidigt ute med SSD-enheter för konsumenter och använde till en början sina egna kontroller, men gick efter en tid över till Sandforce. I och med serien SSD 540 började de även använda NAND-kretsar från tredjepart, istället för att förlita sig på egna lösningar i samarbete med Micron. För uppföljaren SSD 545s används åter egna NAND-kretsar.

För serien har Intel introducerat stöd för hårdvaruaccelererad kryptering i 256 bitar, vilket är första gången det tillhandahålls i en enhet från Intel som inte riktas mot professionella användare. Till detta hör också fem års garanti och ett MTBF på 1,6 miljoner timmar, dock anges inte hur många terabyte data som enheten ska klara av att skriva. Enheten saknar dataskydd vid strömavbrott.

Tittar vi närmare på Intel SSD 540 handlar det om en enhet på 7 millimeter i profil, vilket gör att den bör passa i exempelvis bärbara datorer. Under huven sitter 16 stycken NAND flash-kretsar, vilka kommunicerar med kontrollerkretsen SM2258 över fyra kanaler, för en total råkapacitet om 512 GB. Överkapaciteten gentemot de användbara 480 GB används för både overprovisioning (OP) och prestandaökning.

En del som uppskattas är programmet SSD Toolbox, ett program för att uppdatera firmware, använda Secure Erase och köra olika former av diagnostik vilket underlättar alla form av felsökning. Ett av programmen som finns är SSD Optimizer som med automatik optimerar prestandan och livslängd på ett utmärkt sätt.

Det bästa med programmet är att det går att schemalägga dessa optimeringar, vilket gör att du inte behöver komma ihåg att göra detta manuellt. På samma sätt går det att använda Systemtuner för att hantera inställningar för bland annat Superfetch/Prefetch och Readyboost när dessa är tillgängliga.