Crucial MX300 – 525 GB

Crucial-MX300-1.jpg

Specifikationer: Crucial MX300 – 525 GB

Värde

Modellnamn

CT525MX300SSD1

Kapacitet

525 GB

Kontroller

Marvell 88SS1074 (Firmware: 4.0)

Flashminne

Micron 3D TLC 16nm

DRAM-cache

512 MB LPDDR3

Gränssnitt

SATA 6,0 Gbps

Sekventiell läshastighet

530 MB/s

Sekventiell skrivhastighet

510 MB/s

Slumpmässig läshastighet

92 000 IOPS (4K)

Slumpmässig skrivhastighet

83 000 IOPS (4K)

Hållbarhet

160 TB TBW (Total Bytes Written)

Garanti

3 år

Formfaktor

2,5 tum (7 mm)

Pris

Först ut finner vi Crucial MX300, vilken använder Intels och Microns 3D TLC NAND på 16 nanometer. Detta kompletteras av Crucials teknik Dynamic Write Acceleration, som innebär att en del av minneskretsarna skrivs som SLC och används som en form av cache, vilket ger bättre prestanda.

När enheten sedan befinner sig i vila skrivs detta över som mer rymliga TLC, som rymmer tre bitar data per minnescell istället för en. Detta är en teknik som på pappret bör skapa en enhet med jämnare dataflöde, framförallt under mindre och upp till moderat belastning.

Crucial MX300 är utrustad med NAND-kretsar på 384 gigabit (Gb) eller 48 gigabyte (GB) vardera, vilket skapar dess udda lagringskapacitet. Fördelen med denna lösning är dels att det är möjligt att göra prisvärda enheter med högre kapacitet, medan nackdelen är att modeller med lägre kapacitet i samma serie sällan når upp till full prestandapotential.

Samtidigt har Intels och Microns NAND andra fördelar, som exempelvis lagring i fyra plan vilket är dubbelt så många som många andra lösningar. Detta gör att flera instruktioner kan köras simultant, vilket ger högre prestanda. Crucial MX300 får även draghjälp av ett 512 MB LPDDR3-cacheminne.

Trots att det handlar om en mer prisvärd lösning har Crucial valt att behålla samtliga funktioner från tidigare MX-serier. Bland dessa märks stöd för TCG Opal 2.0/IEEE-1667 och en enklare form av skydd mot strömavbrott. Därutöver finner vi en overprovisioning (OP) med en kapacitet om sju procent, som fyller på när minnescellerna i enheten når vägs ände.

Vi vill även lyfta fram Crucial Storage Executive, en programvara som går att ladda ned från företagets webbplats. Med denna ges möjligheten att övervaka enhetens hälsa, uppdatera firmware, radera inställningar för kryptering samt aktivera Momentum Cache, vilket enligt Crucial är en lösning för att accelerera vissa data med upp till 10 gånger.

En rekommendation när det kommer till användandet av detta program är att mäta prestandan på samtliga program som ska användas innan och därefter aktivera tjänsten och göra om mätningarna. Anledningen till detta är att alla program inte kommer få samma vinning och växlar du mycket mellan olika program kan även vissa påverkas rent negativt.