Test: Crystaldiskmark

CrystalDM.png

Egenskaper

Värde

Namn

Crystaldiskmark

Utvecklare

Kirino Kasumu

Version

5.2.0 X64

Systemkrav

Windows 95 eller senare

Crystaldiskmark utvecklas av japanske Kirino Kasumu, som även gör flera andra användbara program. Versionen 5.2.0 lanserades den 13 oktober 2016 och fick med denna uppdatering stöd för senaste Windows 10 samt förbättrad mätning av NVM Express-enheter.

Programmet mäter valfri disks överföringshastighet vid olika typer av data; sekventiell eller slumpvis, olika storlekar på data och total datamängd från 50 MB till 32 GB samt över olika ködjup. Programmet har ett enkelt och rättframt gränssnitt och det går även att specificera antalet loopar som ska köras i intervaller om 1 till 9. Dessutom går det att styra typen av testdata mellan ett slumpmässigt val eller ett så kallat 0-fyllnadsläge som enbart jobbar med sekventiella nollor (0).

Vi valde att fokusera på tre huvudområden för Crystaldiskmark och dessa var sekventiell respektive slumpmässig datahantering av 4K data samt maximal sekventiell datahantering. Vi börjar med sekventiell läs- och skrivning av 4K-data. Här dominerar Intel 540 klart med topphastigheter på över 500 MB/s.

Prestandaskillnaderna mellan de olika enheterna är här som synes ganska stor, där Sandisk SSD Plus presterar sämst men sett till skrivprestandan är detta marginellt. Ser vi däremot till läshastigheten snittar modellen ungefär hälften av snittet på övriga. Ser vi till de mellersta fyra enheterna förhåller sig dessa inom förväntade värden, med en normal balans mellan skriv- och läsvärden.

Vi fortsätter till den slumpmässiga datahanteringen och ser här en lite annan bild. I toppen hittar vi Samsung SSD 750 EVO följt av Intel. I botten sett till läsprestandan hamnar Sandisk, men ser vi istället till skrivhastigheten fungerar enheten betydligt bättre och stannar på en hastighet som ligger ganska precis i mitten. Värt att notera är att Kingston SSDNow UV400 som enda enhet har en skrivhastighet på under 100 MB/s för detta filsegment.

Avslutningsvis tittar vi på sekventiella data totalt sett och här finner vi en lite jämnare grupp bestående av Samsung, OCZ och Intel som alla presterar bra över lag. Sandisk lyfter sig rejält sett till läsprestanda men ligger klart sist för skrivprestanda medan förhållandena är lite av det omvända för Crucial.