Att leva med MSI GT73VR 7RE-299NE

Temperatur

Att en gaming-laptop i den här klassen trivs bäst på ett skrivbord kanske inte kommer som någon överraskning för många men hur är det att faktiskt ha den i sitt dagliga liv? Ja, man kan väl säga såhär: Du vill inte gärna flytta den mer än du måste.

Det är med andra ord inget du har med till skolan, men kanske däremot tar med på veckopendlingen eller liknande om du har en rejäl ryggsäck som dessutom måste rymma de dubbla 230W-nätadaptrarna.

Om totalt 460W kan gå in i datorn måste det komma ut någonstans, och det gör det i form av värme, mycket värme. De bakre hörnen på MSI GT73VR 7RE-299NE huserar stora ventilationsgaller för för att maximera kylningen. Vid tung belastning snurrar fläktarna upp i orkanstyrka för att kyla de båda Geforce GTX 1070-korten.

Mycket av värmen leds ut på höger sida vilket gör att det kan bli lite svettigt för högerhänta gamers. Även tangentbordet blir märkbart varmt även om vänster sida tacksamt nog är svalare än den högra. Det blir turligt nog aldrig obehagligt varmt om händerna att spela, men att öppna ett fönster var väldigt skönt för att få in lite sval luft.

Jag måste dock ändå ge MSI beröm för att de lyckas leda undan all denna värme från komponenterna som under testerna aldrig påverkades av throttling för att hantera temperaturen.

Scenario

Temp CPU

Temp GPU

Idle

40°C

43°C

Load

77°C

82°C

Dessvärre orsakar detta såklart en hel del oljud och ett par välisolerade hörlurar är ett måste vid spel och öronproppar rekommenderas för oskyldiga bisittare. Under låg last hör man datorn som ett svagt sus med fläktarna på auto.

Batteritid

Du som siktar på att köpa MSI GT73VR 7RE-299NE hoppas jag inte räknar med att köra den på batteri i någon större utsträckning. Batteritiden duger för att flytta datorn och passa på att slösurfa lite, men inte mycket mer än så.

Dessvärre går det inte att spela något mer krävande än MS Röj på batteri då grafikkorten klockar ner sig till minimum. För att öka på batteritiden rekommenderas det även att man slår av de dubbla Geforce GTX 1070-korten och istället förlitar sig på den inbyggda grafiken. Detta görs genom att trycka på GPU-knappen till höger om tangentbordet och efter en omstart ökar batteritiden något.

Batteritiden testades på enklaste möjliga sätt, helt vanlig slösurf över Wifi med ljusstyrkan på skärmen nedställd till hälften.

Scenario

Resultat

Nvidia Geforce GTX 1070 SLI

ca 2 timmar

Intel HD Graphics 630

ca 3 timmar

Att säga att batteritiden ökar med 50 procent låter häftigare än att säga att den ökar med en timme. Som tur är tror jag inte att en eventuell köpare står och väger på batteritiden.

Övrigt

Något jag upplevt under mina veckor med MSI GT73VR 7RE-299NE är att nätverkskortet från Killer prioriterar sin trafik väldigt högt i nätverket. Detta kan orsaka att routerns egna Quality of Service-funktion ballar ur vilket kan göra övriga användare på nätverket lätt irriterade om de försöker streama medans du laddar hem senaste uppdateringen till favoritspelet och därmed ofint roffar åt dig all bandbredd.

Detta kan dock avhjälpas genom att slå på funktionen Advanced Stream Detect, vilken verkar göra prioriteringen lite artigare mot övriga användare i nätverket.