Skärm, tangentbord och pekplatta

Vad 4K innebär i teorin behöver nog ingen större förklaring här på SweClockers, men för att sammanfatta: Det är fyra gånger större än full HD. Tänk dig att man sätter fyra stycken skärmar av standardsnitt i en 2 x 2 konfiguration, den upplösningen har alltså MSI klämt in i denna 17 tum laptop. Och skarpt, ja det blir det!

MSI_GT73__1080782.jpg

Välavvägt anti-reflexfilter

MSI_GT73__1080832.jpg

Mycket bra betraktningsvinklar

MSI_GT73__1080835.jpg

Skärmen i maximal lutning bakåt

Att jobba i 4K-upplösning på 17 tum kräver absolut knivskarp syn då pixlarna är mycket, mycket små. Som tur är finns det skalning att jobba med. Som standard är skalningen inställd på 250 procent vilket gör att arbetsytan motsvarar ungefär 1 600 x 900 pixlar, vilket känns väldigt stort på en skärm man sitter relativt nära.

Undertecknad upplevde skalningen som bäst inställd på 200 procent vilket motsvarar 1 920 x 1 080 pixlar eller full HD. Då blir även texten renderad med perfekt dubblering av pixlarna vilket gör att den känns mycket skarp och snäll för ögat.

Dessvärre är skalningen i Windows 10 inte riktigt perfekt ännu och vissa element av gränssnittet kan se väldigt små eller suddiga ut. Detta gäller främst äldre legacy-mjukvara.

Färgmässigt upplevs skärmen mycket bra och den levererar levande färger och bra kontrast utan att gå till överdrift. Detta kan dessutom justeras efter tycke och smak med mjukvara, vilket det kommer mer om i nästa stycke. Bakgrundsbelysningen blir tillräckligt stark för att kunna spela även i ett soligt rum så länge inte solen ligger direkt på skärmen.

Anti-reflexfiltret upplevs som välavvägt och tar bort de värsta reflektionerna utan att ge någon egentlig oskärpa. Viss backlight bleeding finns men inget jag upplevt som störande under normalt användande eller spel och syns egentligen endast vid helt svarta bakgrunder.

Monitorsettings.PNG

MSI True Color används för att enkelt byta mellan skärmens olika färglägen

Desktop partition.PNG

MSI True Color innehåller även inställningar för att hjälpa dig med fönsterhantering

På mjukvarusidan erbjuder MSI ett antal verktyg för att få mest ur skärmen genom mjukvaran MSI True Color. Här kan du välja olika färglägen anpassade för till exempel spel, film och maximal färgåtergivning.

Utöver de mest väntade finns även ett blåfilter för att sålla bort mycket av det blå ljuset som kan orsaka trötta ögon och en rubbad dygnsrytm, en funktion som de senare åren blivit populär på mobiltelefoner och surfplattor. De olika färglägena kan dessutom enkelt nås genom att högerklicka på skrivbordet.

Förutom färghantering vill MSI även hjälpa dig utnyttja arbetsytan på bästa sätt genom att visa en liten ruta när du flyttar eller förstorar fönster. Det här stjälper dessvärre mer än det hjälper enligt undertecknad, som mest upplever det som störande och rekommenderar att detta slås av illa kvickt.

Tangentbord

MSI GT73VR 7RE-299NE använder sig av ett väl beprövat tangentbord som känns igen från tidigare MSI-laptops. Tangentbordet är framtaget i samarbete med danska Steelseries och erbjuder såklart RGB-belysning och macromöjligheter.

MSI_GT73__1080797.jpg
MSI_GT73__1080808.jpg
MSI_GT73__1080803.jpg

Vid en första anblick kan man tro att det är ett amerikanskt testexemplar som landat på testbänken, men det är det inte. Tangentbordslayouten är en ANSI-layout anpassad för de nordiska språken, vilket främst märks på Enter-tangenten. Tittar man lite närmre är även tangenten för "<|>" flyttad till nedersta raden till höger om mellanslag.

Därtill är även den klassiska Windows-tangenten på vänster sida borttagen och ersatt med en funktionstangent. Allt som allt blir det en viss invänjningsperiod att skriva på tangentbordet. Bortser man från den annorlunda layouten är tangentbordet en ganska behaglig upplevelse att skriva på med en bra respons i tangenterna.

Diverse snabbknappar finns såklart också och nås via funktionstangenten. Därtill finns även ett par extra knappar till höger om tangentbordet för att slå av och på de dedikerade grafikkorten, maximal kylning, start av mjukvaran XSplit samt byta mellan de olika belysningsprofilerna för tangentbordet.

Jag förstår att den nordiska marknaden är liten i sammanhanget men det är verkligen synd att MSI inte kunde få till en klassisk nordisk layout på tangentbordet, för det lämnar tyvärr en bitter eftersmak i munnen när man kommer på sig själv med att trycka fel ett antal gånger om dagen även efter ett par veckors användning.

Keyboardsettings.PNG
Keyboardsettings 2.PNG

Som jag nämnde är tangentbordet RGB-belyst och kan styras i medföljande mjukvara. Här kan du ställa in om tangentbordet ska pulsera i regnbågens alla färger, dansa till musiken eller bara lysa statiskt.

Du kan även spara dina inställningar i profiler för att snabbt kunna byta konfiguration baserat på humör eller spelsituation. Möjligheten att skapa kortkommandon på samtliga tangenter erbjuds också genom mjukvaran Steelseries Engine 3.

Pekplatta

Under tangentbordet hittar vi traditionsenligt en pekplatta. Just denna är även prydd med en RGB-upplyst ram samt två fysiska knappar i underkant. Pekplattan känns helt okej att använda men inte fantastisk på något sätt jämfört med de bästa på marknaden, till exempel Apples.

Större delen av tiden kommer dock sannolikt pekplattan att användas som handledsstöd, något som kräver lite inställningar för att fungera riktigt bra. Utan att göra några inställningar är den dessvärre inte så duktig på att filtrera bort handloven när man skriver eller spelar vilket kan leda till många ofrivilliga klick. Under spel valde jag större delen av tiden att slå av pekplattan helt.