Gör det själv

Under kontrollpanelen i administrationsgrässnittet hittar man avdelningen för tjänster (eng. services). Från början var det inte helt uppenbart vad ”Enable SSH service” skulle ge för praktiskt nytta.

ControlPanel_SSH.png

Jag aktiverade SSH, loggade in och blev riktigt positivt överraskad!

RT2600ac kör, som de flesta andra moderna hemmarouters, en variant av Linux. I detta fall tillåter även den officiella programvaran inloggning i Linux-miljön och med en extern disk eller minneskort ansluten till RT2600ac är delar av filsystemet skrivbart från terminalen.

Noterade omedelbart att en Python-tolk är installerad och att miljön inte på något sätt verkar spärrad. Det är därför direkt möjligt att köra egna program som är utvecklade i Python.

Strax under 200 MB, av de 512 MB primärminne som RT2600ac är utrustad med, är allokerad. Detta är med en rätt enkel konfiguration samt paketen VPN Plus Server och Download Station aktiverade. Jag noterar också att USB-disken när den är kopplad till RT2600ac utnyttjas som swap-space, vilket möjliggör körning av lite mer minneshungrigare program.

SSH_session.PNG

En bekant syn för alla som kört Linux med Busybox

För att bättre kunna testa bandbredd senare var jag sugen på att kompilera egna program, specifikt iperf3, men det finns naturligtvis ingen kompilator installerad i grundfilsystemet för RT2600ac. Jag konstaterade dock snabbt att det hela ser ut som en rätt normal ARMv7-miljö och de flesta x86 Linux-distributioner har utvecklingsmiljöer för att utveckla ARMv7-program på en vanligt PC.

Jag hade redan en ARMv7 miljö med GCC och tillhörande kringprogram installerad, så jag klonande iperf3 från git och konfigurerade det hela till att bygga för ARMv7. Efter att ha kompilerat och kopierat över iperf3 programmet till RT2600ac disken var det bara och tuta och köra och samma metod går att använda på de flesta Linux-program.

iperf3.PNG

Trevligt att kunna köra iperf på accesspunkten, en mindre felkälla

Det är lite svårt att avgöra hur allmängiltigt glädjen för denna möjlighet är, men personligen ser jag massor med mervärde. Jag har idag en RPi3 som enkel hemmaserver, och med RT2600ac ska nog allt kunna hanteras direkt i accesspunkten i stället!