VPN

Användande av VPN är kanske inte jättevanligt i hemmanätverk, vilket återspeglas i att VPN-funktionen inte är installerad som förval i RT2600ac. Vid behov erbjuder Synology sin ”VPN Plus Server”, som man hittar under ”Package Center”.

VPN_Plus_Server.PNG

I VPN Plus Server finns stöd för en rad olika VPN-klienter, bland annat SSL-baserade sådana som SSL VPN och WebVPN. Det finns också stöd för L2TP som i alla fall tidigare var tekniken som Windows inbyggda VPN körde med. Jag själv använder OpenVPN och stöd för denna klient finns också med.

VPN_Plus_Server_Menu.PNG

Ett hinder som nytillkomna OpenVPN-användare ibland snubblar på är skapandet av konfigurationsfilen. De två ändpunkterna måste ha matchande konfiguration för att tunneln ska fungera. Här gör VPN Plus Server livet betydligt enklare genom att skapa en konfigurationsfil för den enhet som ska koppla upp sig mot RT2600ac. Denna fil ger en konfiguration som matchar vad man ställt in på sin router.

Den enda information som kvarstår att fyllas i är IP-adressen/DNS-namnet till sin RT2600ac. En ny konfigurationsfil laddas ner varje gång man ändrat något och trycker på den blå knappen "Tillämpa" i konfigurationsfönstret.

Prestanda

Genomströmningshastighet är uppemot 60 Mbit/s genom en VPN-tunnel via OpenVPN skyddad med 256-bitars AES.