Test: filserver

Synology har sina rötter i NAS-världen, vilket märks på ett positiv sätt i programvaran som användas för att sätta upp RT2600ac som en enklare NAS. För att vara en hemmarouter finns relativt mycket finesser och allt presenteras på ett enkelt och pedagogiskt sätt, även för någon som inte alls är någon expert på NAS-området vilket är fallet för mig.

Testmetod

Disken som används är en 512 GB Samsung 850 EVO via ett externt diskkabinett med USB3 (gen 1)-anslutning. Resultatet över Ethernet är via en av LAN-portarna på RT2600ac och mätningen över WiFi endast körs över 5 GHz nätet. En referensmätning görs också där disken direkt kopplas till en USB3-port hos mätande PC.

Programvaran som används är Crystal Disk Mark.

Mätning med Crystal Disk Mark

Jag har under testperioden använt RT2600ac som lagringsmedium för alla dokument och bilder till denna artikel. Rent subjektivt har prestanda både över Ethernet och 5 GHz WiFi varit lysande.

Crystalmark_5GWiFi.PNG

WiFi 5 GHz 2x2 MIMO

Crystalmark_4x4.PNG

WiFi 5 GHz 4x4 MIMO

Crystalmark_Ethernet.PNG

1 Gbit/s Ethernet

Crystalmark_USB3.PNG

Disk direkt kopplad till PC via USB3

Resultatet är en liten besvikelse. Det finns flaskhalsar i systemkretsen som ger lägre prestanda än vad som dikteras av disken och USB3-gränssnittet när man kör via Ethernet. Eventuellt gäller detta även för skrivhastighet med 5 GHz WiFi med 3x3 MIMO.

Betänk ändå att sekventiell läsning och skrivning inte kan bli högre än ca 90 MB/s över gigabit Ethernet när man räknar in protokolloverhead. Motsvarande för de två WiFi-fallen är runt 30 MB/s och 50 MB/s.

Över WiFi hamnar flaskhalsen främst på bandbredd genom luften, RT2600ac orkar med att skyffla data till/från USB3-gränssnittet i tillräckligt fart i detta fall. Diskprestanda för 4K med ködjup 1, sista raden, är intressant då det pekar på att latensen över 5 GHz-bandet är riktigt låg, i runda slängar två-tre gånger så hög som via Ethernet.

Precis som "ping"-testet för 5 GHz antyder så är online spelande över trådlöst inget problem med denna produkt, förutsatt att det sker över 5 GHz-bandet.

Flaskhals

Processorlasten hos RT2600ac under disktesterna indikerar att just processorkraften är flaskhals i vissa lägen. Det är kanske inte helt oväntat då lasten hamnar nästan uteslutande på en enda processorkärna samt då USB-gränssnittet är mer optimerat för lågt pris än högsta möjligt effektivitet. Avancerade I/O-kontrollers har idag logik för att sprida last över flera processorkärnor.