Test: WAN

NAT

WAN, Wide Area Network, är nästan alltid på något sätt riktad mot internet. Trafik som flödar mellan WAN och en LAN-port genererar lite mer stress på en hemmarouter då de IP-adresser som används på LAN är lokala adresser som inte är tillåtna ute i den stora vida internet-världen.

En router som utför NAT, i de flesta fall en typ som kallas NAT/PAT, måste göra några modifieringar i varje paket som skickas och tas emot. Enligt produktbladet för RT2600ac ska upp till 100 stycken aktiva sessioner, ”NAT-mappningar”, kunna hanteras samtidigt. För normal hemanvändning bör det vara långt mer än nog.

Testet

Min test-setup består av en PC kopplad mot WAN-porten, vilken agerar internet-server. En annan PC, sittandes på LAN, simulerar en eller fler klienter som kommunicerar med servern.

wan.PNG

Tjänsten är i detta fall iperf3. Programmet har en funktion som gör det möjligt att köra flera parallella strömma och få bandbredd per ström samt aggregerad bandbredd över alla strömmar.

Syftet är att verifiera om RT2600ac klarar av att upprätthålla gigabithastigheten även för trafik som går mellan WAN/LAN. Arbetsmängden för att utföra NAT ökar normalt något med ökande antal klienter, därför testas ett antal fall med ökande antal simulerade klienter.

Resultat

Det visade sig att RT2600ac klarade detta så galant att resultatet blev en rätt trist läsning. Jag simulerade 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 samt 89 klienter. Uppmätt datagenomströmning över alla klienter är inom felmarginalen för att maximera 1 Gbit/s Ethernet, det vill säga applikationsbandbredd på mellan 940 till 945 Mbit/s. Inget att anmärka på alls!