Test: WiFi 2,4 GHz

Graferna visar uppmätt bandbredd vid varje körning, totalt tio stycken. Den gröna stapeln representerar medelvärdet. Felstaplarna representerar en standardavvikelse, men deras längd är inte tänkt att tolkas utöver att ge en vink om hur stor variation det är mellan respektive mätutfall.

Jag har valt samma skala på alla grafer för att bättre ge en översikt hur de olika fallen presterar relativt varandra. Fallet där RT2600ac sänder bär etiketten "TX" och när RT2600ac är mottagare står det "RX" i grafen.

2,4 GHz används inte av 802.11ac, utan för detta band är det fortfarande 802.11n som gäller, vilket begränsar länkhastigheten till maximalt 600 Mbit/s med 4x4 MIMO. RT2600ac har fyra antenner och stödjer 4x4 MIMO över 2,4 GHz-bandet med 40 MHz bredd, vilket alltså det maximala som standard definierar.

I praktiken är det sällsynt att hitta WiFi-klienter med högre än 2x2 MIMO-stöd. Typiskt har moderna PC-enheter just två rumskanaler medan pekplattor och mobiler ofta nöjer sig med en rumskanal, men det finns självklart undantag i båda fallen.

PC - bandbredd

rx_24_2x2.PNG
tx_24_2x2.PNG
rx_24_4x4.PNG
tx_24_4x4.PNG

Att det generellt sett är bättre resultat när RT2600ac sänder beror nog på större antenner och eventuellt även på högre sändningseffekt. Fallet när PC-klienter sänder och RT2600ac tar emot uppvisar ganska stor spridning i bandbredd mellan körningar, vilket ger en fingervisning om hur mycket tjatter det är på 2,4 GHz bandet.

Jag är dock mäkta förvånad över resultatet med 4x4 MIMO. Jag har aldrig sett något i närheten förut med så stora dippar. Jag har i och för sig aldrig haft en PC-klient med både extern antenn och 4x4 MIMO-stöd tidigare.

Genomsnittet är lysande för 2,4 GHz och visar hur viktigt det är med bra antenner i båda ändar. Mobila enheter har av utrymmesskäl begränsade möjligheter på denna punkt. Ändå presterar ändå USB-dongeln lägre än sitt teoretiska max jämfört med de övriga, men det är helt väntat att större kanalbredd samt fler MIMO-kanaler ger väsentligt större känslighet för störningar.

PC - latens

Latensen kan variera en hel del över WiFi, framförallt på 2,4 GHz-bandet då räckvidden är längre än 5 GHz men också då det är färre oberoende kanaler på 2,4 GHz. För att uppskatta latens, "ping-tiden" i folkmun, mellan PC och RT2600ac körs ping-kommandot i Windows 10 i 60 sekunder.

min

max

genomsnitt

1 ms

167 ms

10 ms

167 ms är inget inbitna gamers vill se, detta är ju tiden som läggs på innan paketet ens når internet!

Iphone

Nedströmshastigheten mätt med bredbandskollen visade 46 Mbit/s. Det mest talande för detta resultat är hur lite det skiljer sig mot TX-resultatet på PC där den teoretiska maxhastigheten är dubbelt så hög i 2x2 MIMO-fallet.

Min omgivande radiomiljö är uppenbarligen väldigt full av störningar på 2,4 GHz bandet!