Ett av målen med den ekonomiska unionen EU är att främja e-handel och göra det möjligt för medborgare att handla digitala tjänster och produkter utan begränsningar baserade på plats eller nationalitet. Det förekommer dock ibland att företag inför restriktioner baserat på geografisk plats, så kallad geo-blocking.

I ett pressmeddelande från EU-kommissionen meddelas att flera stora tillverkare i Europa kan vara skyldiga till detta. De tillverkare som utreds Asus, Denon & Marantz, Philips och Pioneer och utredningen handlar mer specifikt om att de tros ha hindrat webbutiker från att sätta sina egna priser på produkter, samt exkluderat kunder från erbjudanden på grund av deras geografiska plats.

Kommissionen utreder även ett flertal spelutvecklare, bland annat Valve, Bandai Namco och Capcom. Enligt EU-kommissionen finns det misstankar om att spelutvecklarna haft avtal med Valve som hindrat kunder från att köpa spel utanför sina respektive regioner.

Utredningen av dessa är specifikt inriktad på spelkoder, där det som exempel nämns att koder köpta i Polen och Tjeckien inte kan aktiveras på Valves speltjänst Steam utanför respektive land. Spelen är även ofta olika prissatta i olika länder, vilket även det kan vara ett brott mot EU:s regler.

Om EU-kommissionen finner företagen skyldiga kan de tvingas betala böter på upp till tio procent av den globala omsättningen.