Det är nu inte lång tid kvar till AMD:s lansering av den efterlängtade arkitekturen Zen och processorfamiljen Ryzen, som ska göra det möjligt för bolaget att åter kriga i entusiastsegmentet. Till detta hör den nya sockeln AM4, till vilken Cryorig och Phanteks ska erbjuda gratis monteringskit till den som sedan tidigare äger en kylare från aktörerna.

We were the first heatsink manufacturer to provide its customers with free mounting upgrades in 2006 when AMD introduced the AM2 socket and we’ve continued this policy with several generations of Intel sockets. Now we’re glad to offer free mounting upgrades for the new AM4 platform.

I samband med CES 2017 meddelade AMD att Corsair och Noctua är på tåget. Nu går den senare ut med just detta och gör gällande att de nya varianterna av anordningen Secufirm 2 blir kompatibel med så gott som alla Noctua-kylare sedan år 2005 och framåt.

För att täcka över ett decennium av kylare har Noctua tagit fram två stycken olika Secufirm 2. Den första heter NM-AM4-UxS och är till för NH-U14S, NH-U12S och NH-U9S, medan den andra kallas NM-AM4 för större delen av bolagets kylare; NH-C12P, NH-C12P SE14, NH-C14, NH-C14S, NH-D14, NH-D14 SE2011, NH-D15, NH-D15S, NH-D9L, NH-L12, NH-L9x65, NH-U12, NH-U12F, NH-U12P, NH-U12P, SE1366, NH-U12P SE2, NH-U9, NH-U9B, NH-U9B SE2 och NH-U9F.

De kylare som blir utan stöd för sockel AM4 är lågprofilsvarianterna NH-L9i och NH-L9a, i alla fall inledningsvis. Utan att ge några löften har Noctua för avsikt att kunna erbjuda nya monteringsdetaljer även för dessa senare under året.

För att kostnadsfritt få nya monteringsdetaljer behöver användaren skicka in ett köpbevis på en Noctua-kylare och AM4-relaterad produkt, det vill säga moderkort eller en processor ur familjerna Ryzen eller Bristol Ridge.

Saknas köpbevis finns det även möjlighet att skicka in en bild på kylaren tillsammans med namn och datum. Den som av ett eller annat skäl inte kan göra detta kommer kunna köpa NM-AM4-UxS och NM-AM4 hos återförsäljare för 7,90 euro, motsvarande cirka 75 kronor.

Lanseringen av AMD Ryzen äger rum under årets första kvartal, sannolikt omkring månadsskiftet februari–mars.