Datorer i små storlekar har länge varit en populär företeelse, där många tillverkar tagit fram sina egna lösningar. Bland dessa exempel finns Corsair med sitt vardagsrumschassi Bulldog och MSI:s kompakta VR-kompatibla dator Trident.

Även Asus har datorer för detta syfte, där en av dess senare modeller är ROG G20, utrustad med en Intel Skylake-processor och Geforce GTX Titan X, lanserades för cirka två år sedan. Nu lanserar de en ny dator av samma slag de kallar för GR8 II, vilket enligt Asus själv är världens minsta VR-kompatibla dator.

Trots datorns konsolliknande storlek är den utrustad med en Core i7-7700 eller en Core i5-7400-processor ur Intels senaste generation Kaby Lake. Datorn går att konfigurera med upp till 32 GB primärminne av typen DDR4 och en M.2-enhet med upp till 512 GB SSD-lagring. Detta ackompanjeras av ett specialdesignat Geforce GTX 1060 från Asus.

Gällande anslutningar specificeras två stycken HDMI 2.0, en DisplayPort 1.4, två USB 3.0, ett USB 3.1 Type-C och ett USB 3.1 Type-A på datorns baksida. Asus ROG GR8 II finns tillgänglig nu till ett rekommenderat pris på 9 990 kronor för den billigaste modellen.