Lanseringen av Samsungs nästkommande flaggskepp Galaxy S8 dröjer till senare under våren, något som tillskrivs att bolaget vill försäkra sig om att allt står rätt till efter problemen med Galaxy Note 7. Detta innebär att Samsung missar Mobile World Congress 2017, vilket ger konkurrenterna ett potentiellt guldläge.

The Snapdragon 835 won't be available in large quantities until after the Galaxy S8 launches. [...] Samsung has first dibs.

De som avser lansera sina nya flaggskepp på mobilmässan ser dock ut att behöva använda äldre systemkretsar. Enligt uppgifter till Forbes, som stärks av The Verge, har Samsung exklusivitet på Qualcomms nya fanbärare Snapdragon 835 fram till det att elektronikjätten lanserar Galaxy S8.

Allt mer pekar mot en lansering i mitten av april, vilket innebär att konkurrenterna får använda fjolårets Snapdragon 821. I rapporten nämns specifikt LG G6 som en av modellerna som ska använda Snapdragon 821 istället för mer högpresterande och energieffektiva Snapdragon 835.

Att övriga aktörer ska hålla på sina lanseringar i väntan på Snapdragon 835 är inte heller en självklarhet. En tillverkare av Android-telefoner som The Verge talat med berättar att senvåren är för sent för att släppa en uppdatering av toppsegmentet, varför Snapdragon 821 kommer användas i många av årets flaggskepp.

Varför Samsung fått tidsbegränsad exklusivitet framgår inte. Sannolikt är dock att Qualcomm, vars Snapdragon 835 tillverkas på Samsungs 10-nanometersteknik, har tidsbegränsad exklusivitet som eftergift till den koreanska elektronikjätten, som även är Qualcomms största kund.