Diskar, Strömförbrukning och ljudnivå

Disköversikt

Om man har oturen att en hårddisk går sönder eller vill veta hur sina diskar mår kan det vara lite svårt att veta vart den sitter i NAS:en. Vill man då inte behöva jämföra serienummer så har Qnap tagit fram en fin grafisk representation av hur hårddiskarna mår och var de sitter.

lagring grafik.png

Mellanlagring

Om man har en väldigt snabb anslutning likt Thunderbolt eller USB 3.1 kan det medföra att hårddiskarna blir flaskhalsen i kedjan. Här kan man då lägga in en snabb buffert i form av SSD-enhet som tillfälligt lagrar informationen innan den överförs till ett mer permanent medium.

I mitt fall med instegsmodellen TS-251A är detta inget seriöst alternativ då jag inte har portar som är tillräckligt snabba. Men i en mer avancerad variant med höga krav på överföringshastigheter kan det vara en mycket behändig finess.

cache-lagring mjukvara.png

Strömförbrukning och ljudnivå

Då den mesta av elen som förbrukas i en teknikprodukt blir värme blir det till en ganska bra indikation på hur mycket kylningen kommer höras. Vid normal last ligger TS-251A runt 18 W och vid hög belastning når den runt 20 W. Inga extrema värden och fullt normalt för storleken.

Det sitter en ensam fläkt på 70 mm som drar in luft genom diskarna och via panelen bakom processorn. Utblåset sker sedan på baksidan och är då inget man hör så mycket. Har man även fläkten i det automatiska läget är det heller inget som man tänker på, det är först vid full belastning av NAS:en som man märker att det sitter en fläkt i den.

Men det är fortfarande helt behagligt att vara i rummet. Det som hörs allra tydligast vid hög belastning är däremot hårddiskarna, ljudet läcker ut även om den mjuka plasten dämpar vibrationerna något.

qnap plast.jpg