Appar och molnlagring

En NAS är idag mer än bara vilket operativsystem den har, hur många hårddiskplatser den har eller hur stor fläkten är. Det handlar om vilka tillbehör som finns, inte att de måste göra saker annorlunda utan fungera som ett komplement när man inte vill använda den vanliga webbversionen.

Det är här applikationerna kommer in, små program som gör specifika uppgifter och är designade för användning på språng eller via en fjärrkontroll.

Qnap som TV

Att ha en mediadator som komplement till en TV eller bara en stor bildskärm är idag väldigt vanligt. Det är också något som en NAS bör klara av då de egentligen bara är vanliga datorer med mycket lagring. I TS-251A är det inte bara att plugga in och köra igång utan man måste först installera HD Station för att kunna använda HDMI-porten.

hd stattion MIA.jpg

HD Station, eller HybridDesk Station som det egentligen heter, är en samling program från Qnap och tredje part som är anpassade för att användas just via en extern skärm. Många av dom är väldigt vanliga och välkända som Facebook, Youtube och Spotify.

Men sen finns de lite mer udda program såsom SuperTux, vilket är Linux svar på Super Mario. Sen finns det också de programmen man kanske vill åt mer, som Clementine och Plex. Man kan även installera Qnaps egna program VideoStation eller FileStation.

obs64_2017-03-06_17-09-26.jpg

När allt till slut är installerat är det tyvärr inte en snabb upplevelse. Menyerna är långsamma och vill man kolla på Fredagspanelen via Youtube måste man begränsa sig till 1080p vid 30 FPS. Går man högre än så (50 FPS) hinner inte enheten med och frysningarna kommer regelbundet.

Väljer man istället att kolla på video som redan finns på enheten går detta mycket bättre. Då kan man få 4K-upplöst innehåll vid 60 mbit att flyta på hur bra som helst, men här finns också hårdvarustöd för formatet. Mycket av detta hänger på processorn, vilken är en tvåkärnig variant ur Celeron familjen som klarar mjukvaruomkodning av 1080p vid 30 FPS men enbart högre upplösning om det finns hårdvarustöd.

Linux Station

Som ett alternativ till HD Station finns en fullständig installation av operativsystemet Ubuntu tillgängligt som en applikation. Då Ubuntu kommer köras samtidigt som den inbyggda mjukvaran QTS kräver det därför lite extra minne. Det är tyvärr för mycket för TS251A-2G som kommer med 2 GB primärminne.

Men detta går att utöka om man så vill och det går även att köpa en variant med 4 GB minne från början (TS-251A-4G).
Primärminnet är inte helt enkelt att uppgradera utan det kräver att man skruvar loss de flesta paneler och hårddiskburen i enheten. Nedan kan man precis se minnesstickorna under hårddiskburen.

qnap ram.jpg

Appar

Att använda en surfplatta eller mobil till sin NAS bör ses som en självklarhet och Qnap tillhandahåller ett gäng med program som gör specifika uppgifter istället för att ha en applikation som gör allt. En fördel är att gränssnittet blir enklare och man behöver bara installera det som intresserar en.

Detta är en tydlig kontrast mot hur deras inbyggda mjukvara QTS fungerar, vilken tar med så mycket som möjligt där det mesta stöds från början. Många applikationer som de erbjuder är mobilanpassade versioner av det som går att ladda ner från deras App center. Bland dessa finns, Download Station, Photo Station, Video Station, etc.

Namn

Syfte

Qfile

Hantering av filer och mappar

Qphoto

Backup av bilder och skapande av album

Qvideo

Videouppspelning med omkodningsmöjligheter

Qget

Fjärrstyrning av Download Station

Qmanager

Övervakningsapplikation för en eller flera enheter

Qmusic

Musikströmning från NAS-enheten

Qremote

Fjärrstyrning av HD Station

Qnotes

Hantera anteckningar och synka mot NAS:en

QmailClient

Klient för mejlproxy då all kommunikation går via NAS:en

Vmobile1

Fjärrstyrning av Surveillance Station

Vcam1

Videoinspelning som strömmas från mobila enheter och lagras på NAS:en

1 Endast för iOS.

Fjärrstyrning

Att styra en NAS utan att behöva ett tangentbord och mus är guld värt men tyvärr ser jag inte att fjärrkontrollen som medföljer löser de problemen. Detta då Qnap ofta vill att man ska skriva in sina inloggningsuppgifter, något som inte går med fjärrkontrollen.

Såklart kan man välja att spara den informationen men då försvinner också lite poängen med att ha frågan där. Jag rekommenderar därför att man främst använder fjärrkontrollen till de program som har fullt stöd för det, till exempel Plex eller Video Station.

obs64_2017-03-06_17-16-59.png

vill man undvika fysiska tangentbord och mus kan man använda Qremote till en smartphone. Det är ett väldigt bra program som automatiskt hittar NAS:en i ditt lokala nätverk och fungerar både som mus och tangentbord. För den som inte gillar applikationer måste man dock använda sig av fysiska tangentbord med sladd då den inte har Bluetooth.