Qnap QTS och Qfinder Pro

För att hitta en NAS-enhet i ett nätverk är det praktiskt att ha ett program som löser IP-adressen åt dig. Här kommer Qfinder Pro in, ett program som ger dig alla saker man förväntar sig, med snabblänkar till webbgränssnittet och möjlighet till att starta eller stänga av enheten. Man kan också få fram en enkel systemövervakning som kan visa aktuell belastning av både processor, minne och diskarna.

QfinderPro_2017-02-26_12-37-22.png
QfinderPro_2017-02-26_12-37-16.png
QfinderPro_2017-02-26_12-51-15.png
QfinderPro_2017-02-26_12-52-20.png

Själva operativsystemet är lätt att komma igång med och det är bara att följa instruktionerna som Qnap visar. När allt är installerat visas vad som bäst kan beskrivas som ett vanligt skrivbord med programrutor och fönster.

empty desktop ex.png

Det man kan notera är att anpassningsmöjligheterna med Qnap är väldigt omfattande, det finns många inställningar som jag uppskattar på servrar, där man till exempel kan blockera en klient efter fem felaktiga inloggningsförsök. Detta är extra intressant om man har öppna portar mot internet som man vill skydda, vanligt för SSH eller andra CLI-baserade program.

säkerhetsnivå.png
skydd nätverk.png
cert nyckel.png

En annan bra funktion är möjligheten till att få bra guider när det är något man inte förstår. Detta är ofta något som inte alls fungerar men i Qnap finns det inbyggda guider som faktiskt svarar på frågan. De aktiveras genom att klicka på frågetecknet i över högra hörnet.

hjälpfunktionen mjukvara.png