När Samsung under förra året lanserade sin flaggskeppstelefon Galaxy Note 7 möttes den av goda omdömen från såväl kritiker som konsumenter. Kort därefter upptäcktes problem med telefonens batteri i Galaxy Note 7, vilket ledde till att enheterna kunde börja brinna. Samsung återkallade och bytte ut batterierna, men problemet kvarstod vilket ledde till att de upphörde med försäljningen av dem.

Samsung har under de senaste månaderna utfört undersökningar för att komma fram till orsaken till problemet och nu presenteras resultatet. Totalt har över 700 ingenjörer utfört tester på mer än 200 000 enheter och 30 000 batterier, och Samsung tog även hjälp av tre utomstående testföretag. Tillsammans kom de fram till att både de ursprungliga och de utbytta batterierna var orsaken till bränderna.

För de första batterierna handlade det, precis som tidigare rapporterat, om för små marginaler mellan batteriet och övriga komponenter vilket ledde till att de kom i kontakt med varandra och skapade en kortslutning. För de utbytta batterierna var problemet avsaknad av isoleringstejp på vissa ställen, samt skarpa utstickande delar som skadade det separerande materialet mellan batteriets anod och katod.

För att förhindra att liknande problem återuppstår har Samsung tagit fram en ny kvalitetssäkringsprocess. Denna utgår från samma process som användes för att upptäcka problemen med Galaxy Note 7, där batterierna genomgår hårda tester och plockas isär för att försäkra sig om kvaliteten.

Totalt har problemen med Galaxy Note 7 lett till en förlust på cirka 40 miljarder kronor för Samsung och den uteblivna inkomsten beräknas vara uppemot dubbelt så mycket.