Under förra året lanserades VR-headsetet HTC Vive, vilket var ett samarbete mellan spelutvecklaren Valve och mobiltillverkaren HTC. Till skillnad från konkurrenter såsom Oculus Rift använder sig HTC Vive av så kallade Lighthouse-fyrar, vilka möjliggör room-scale VR där användaren kan röra sig fritt i rummet.

I en tråd på Reddit svarade bland annat Valves VD Gabe Newell och andra anställda på användarnas frågor. En av dessa var Joe Ludwig, som arbetat mycket med företagets VR-satsning. Som svar på en fråga berättar han att de arbetar på en ny typ av Lighthouse-fyrar för VR-headsetet, med en ny tillverkningsprocess vilket ska ge de anställda mer kontroll.

Lighthouse-fyrarna används för att känna av rörelser och var användaren befinner sig i rummet, vilket görs genom att två lasrar skickas ut från enheten som sedan fångas upp av Vive-enhetens sensorer. Båda lasrar sitter i nuvarande version på varsin motor, men med den nya designen placeras båda på en.

Enligt Valve ska detta leda till en lättare, tystare och mer energisnål enhet. Det tros även ha en påverkan på priset, både på fyrarna som idag kostar cirka 1 200 kronor per enhet, och troligen även Vive-headsetet i sig. Detta då antalet komponenter som krävs vid tillverkning nästintill halveras enligt Valve.

Enligt Ludwig ska nya Lighthouse dyka upp senare under året till ett ännu icke tillkännagivet pris. De nya fyrarna väntas även fungera med nuvarande HTC Vive.