Grafikkort i mindre format är populärt bland många entusiaster, exempelvis vid byggen av kompakta datorer där utrymmet är en avgörande faktor. En av de tillverkare som tillverkar just denna typ av grafikkort är Zotac, vilka under förra året lanserade Geforce GTX 1070 Mini.

Nu tillkännager Zotac ett nytt grafikkort i Mini-utförande och denna gång handlar det om storebrodern Nvidia Geforce GTX 1080. Med en längd som understiger 20 cm är det världens minsta GTX 1080. Kortet är utrustat med tre stycken värmeledningsrör med en tjocklek på 8 mm och kyls av en 90 mm- och en 100 mm-fläkt på ovansidan.

Modellen är även överklockad från fabrik med en klockhastighet på 1 620 MHz och 1 754 Mhz i bas- respektive turbo-utförande. Precis som övriga Geforce GTX 1080 kommer det också med 8 GB GDDR5X-minne på 10 000 MHz för en bandbredd om 320 GB/s.

För strömförsörjning används en enda 8-pin PCI Express-kontakt och gällande anslutningsmöjligheter är kortet bestyckat med tre Displayport samt en HDMI och en DVI. Zotac har ännu inte tillkännagivit vare sig pris eller lanseringsdatum för grafikkortet.