Brytare och konstruktion

Nu vidare till vad som enligt mig är det stora huvudnumret, nämligen de nya brytarna. Dessa ser inte mycket ut för världen och liknar vanliga Cherry MX RGB, med mörkblå färg på slidern istället för klarblå som på Cherrys dito. De ser inte bara ut som Cherry MX Blue utan känns nästan exakt som dessa också.

Lite tråkigt, känner jag. Men det handlar faktiskt om konstruktionsmässigt stora skillnader och för att ta reda på hur själva brytaren fungerar behöver jag göra ett smärre ingrepp. Dags att löda plocka loss en brytare, öppna upp den och kolla på insidan!

_DSC0018.JPG

Alla delar i brytaren

_DSC0027.JPG

Tesoro till vänster, Cherry MX till höger

I bilderna ovan syns att brytaren är lik Cherry MX även på insidan, men med en stor skillnad. Den mekaniska kontakten är bortkopplad och ersatt med en optisk dito, som återfinns på själva kretskortet. En fördel med detta är att man slipper så kallat "key-chatter", det vill säga att ett nedslag kan registreras flera gånger, uuunnggeefäärrr såååhäääärrr.

Det finns inte heller några metalldelar som kan oxidera och förstöra kontaktytorna. Konstruktionen undviker också problem med böjda brytarblad som kan böja sig och göra att nedslag inte längre registreras. "Debounce noise" hör även det till historien. Brytaren kan med andra ord återaktiveras snabbare än vanliga Cherry MX.

Utöver detta behöver tillverkaren inte längre löda fast brytaren på kretskortet, vilket innebär att användaren kan "hotswappa" brytare. Det vill säga utan lödpenna plocka loss brytare på samma sätt som tangenter. Detta ser jag ser en stor fördel förutsatt att det kommer att dyka upp reservbrytare att köpa i framtiden. Det blir hur enkelt som helst att ersätta en defekt brytare eller byta till andra varianter.

Kompatibiliteten med Cherry MX är även den slående. Jag testade för skoj skull att byta ut "slidern" (delen som är röd/svart/blå/brun) från en röd Cherry MX – och det fungerar utmärkt! Däremot känns det som att aktiveringspunkten hamnar längre ned med den röda slidern. Om detta är något jag bara inbillar mig eller inte kan jag tyvärr inte svara på då jag inte har någon "äkta" röd optisk brytare från Tesoro att jämföra med.

Värt att notera är att den optiska delen sitter på kretskortet. Om det är sensorn som gått sönder hjälper det inte att bara byta brytare.

_DSC0077.JPG
_DSC0078.JPG
_DSC0081.JPG

Rektanglarna i mitten på bild är den optiska brytaren.

Som tidigare nämnt betyder lödfritt att det är lättare att undvika kortslutningar, vilket innebär att tangentbordet tål vatten. Det går alltså att spilla sin favoritläsk rakt över tangentbordet, för att sedan skölja av det och använda det igen!

Det är dock inte att rekommendera eftersom socker kladdar och kan påverka brytarna ändå. En rensköljning med vatten borde dock undvika det lilla bekymret.

Tangenter

Tangenterna på Tesoro Excalibur SE är double-shots och består således av två sammansatta plastbitar. Det betyder att texten aldrig kommer att slitas ut och att det nu finns en textur i tangenterna. Detta är något vissa tillverkare anammat medan andra väljer att köra vidare med billigare sprayade tangenter.

Det enda jag kan anmärka på är väl som jag nämnde tidigare att jag inte riktigt uppskattar fonten, som i mitt tycke känns lite väl "gaming".

_DSC0072.JPG
_DSC0073.JPG

För den som är intresserad av att byta tangenter måste jag tyvärr meddela att Tesoro använder sig av en icke-standard bottenrad, som syns på bilden nedan. I vanliga fall används följande tangentstorlekar (från vänster till höger): 1.25x, 1.25x, 1.25x, 6.25x, 1.25x, 1.25x, 1.25x, 1.25x. Bottenraden i Excalibur SE är istället följande: 1.5x, 1x, 1.5x, 6.25x, 1.5x, 1x, 1x, 1.5x

bottenrad.jpg

Stabilisatorer

_DSC0041.JPG

Tesoros stabilisatorer är av typen "Costar", vilket innebär att känslan på de större tangenterna påverkas minimalt av själva stabilisatorn. Men det innebär även att det är lite krångligare att byta tangenter, om man nu är intresserad av detta.