Tesoro Excalibur Spectrum SE

_DSC0053.JPG

Specifikationer: Tesoro Excalibur Spectrum SE

Egenskap

Värde

Layout

Fullstort (105-key)

Material

Plast och metall

Brytare

Tesoro Infra-red Switch (Blå)

Anti-Ghosting

Full N-Key / 6-key rollover

Belysning

RGB-belyst

Anslutning

USB

Mått

450 x 150 x 34 mm

Vikt

1,24 kg

Kabellängd

1,8 m

Pris

Preliminärt ca. 1 000 kr inkl. moms

Tesoro Excalibur SE är en mattsvart konstruktion med en relativ alldaglig design. Det exemplar jag lyckats lägga vantarna på är med amerikansk (US) layout och med blå brytare. Tesoro kommer dock inom kort att släppa en svensk motsvarighet och det kommer även att finnas fler typer av brytare att välja bland.

Det första jag gör när jag lägger vantarna på ett nytt tangentbord är att vrida och bända på det för att se hur det känns. Tesoros nykomling knakar och en del och ger vika rätt lätt, men trots detta känns det väldigt stabilt på bordet. Det är helt enkelt inget man märker av vid användning.

_DSC0058.JPG

Tangentbordet ligger bra på skrivbordet och de gummerade ytorna på undersidan håller det på plats även om man skulle råka putta till det i stridens hetta.

Till det yttre är det en avskalad modell av full storlek (105 tangenter) med en helt standard USB-kabel, som tyvärr inte är löstagbar. Med detta sagt är tangentbordet helt klart i min smak designmässigt. Det enda som sticker ut är (i mitt tycke) den hemska fonten på tangenterna och den stora RGB-belysta Tesoro-loggan ovanför Numpad.

Framsidan

Utseendet är som sagt inte så mycket att orda om. Tesoro har denna gång valt att skapa ett tangentbord med diskret design i svart plast. Det finns inte direkt något extra "lull-lull". Kort och gott ett rent tangentbord med RBG-belysning.

_DSC0070.JPG
_DSC0047.JPG

Baksidan

Även baksidan är avskalad. Det sitter fyra gummifötter i vardera hörn som ser till att tangentbordet inte rör på sig vid användning. Dessa gör sitt jobb alldeles utmärkt. Det finns även ett par gummerade extrafötter på överdelen så att man kan få lite vinkel på tangentbordet.

_DSC0069.JPG
_DSC0068.JPG

En sak jag noterar är att om man ska flytta tangentbordet framåt med fötterna i uppfällt läge fäller dessa gärna ihop sig igen.

Insidan

Inuti tangentbordet upptäcker jag att det inte finns några synliga lödpunkter för brytarna. Detta för att göra tangentbordet rent från exponerade ledningsbanor och därmed "spillsäkert". En annan poäng är att risken för att någon lödning ska spricka med tiden blir mindre och att hållbarheten därmed förbättras.

_DSC0074.JPG
_DSC0075.JPG

För att verkligen göra tangentbordet spillsäkert har Tesoro behandlat kretskortet med ett "avancerat antispill- och antidammlager". Observera att det är deras ordval, inte mitt.