Sedan dator- och tv-spelens intåg på marknaden har branschen vuxit och omsätter idag flera hundratals miljarder kronor varje år. Denna utveckling har på senare år gått allt snabbare, då gratis- och mobilspel blivit populärare vilket lett till en stadig tillströmning av nya spelare.

Enligt en ny undersökning från Superdata Research omsatte spelbranschen totalt 91 miljarder dollar under 2016, motsvarande 840 miljarder kronor. Datorspelsbranschen stod för över en tredjedel av summan, med en omsättning på cirka 330 miljarder kronor och en stor del av detta var tack vare free2play-genren.

Det mest populära gratisspelet under året var League of Legends som drog in cirka 16 miljarder kronor, tätt efterföljt av det asiatiska kampsportspelet Dungeon Fighter Online. För betalspel var det Blizzards Overwatch som gick allra bäst, med en omsättning på cirka 5 miljarder kronor och på andraplats hamnade Counter-Strike Global Offensive med cirka 2,4 miljarder kronor.

För framtiden väntas esport och free2play-genren fortsätta växa tillsammans med virtuell verklighet. Det sistnämnda området presterade under förväntan, vilket dels tros bero på hög prissättning tillsammans med ett förhållandevis litet spelutbud.