Tidigare under året rapporterades det att Europakommissionen krävde Apple på 13 miljarder euro i uteblivna skatter. Detta då företaget ansetts fått orimligt mycket statligt stöd i form av skattesänkningar från irländska staten, någonting som går emot EU:s regler.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Apple har för avsikt att överklaga domen. Apple menar att kommissionen har ignorerat både skatteexperter och bolagslagar och avsiktligen försökt maximera straffet. Enligt Apples chefsjurist Bruce Sewell har de valts ut för att de är ett enkelt mål och stort företag som skapar publicitet och rubriker.

Irland har sedan tidigare överklagat domen själva och menar att låga skatter är en av de stora fördelarna de skyltar med för utländska investerare. De menar att EU utnyttjar sin auktoritet och inkräktar på Irlands rätt att agera självständigt i denna typ av frågor, något de menar att de har rätt till.

Sewell riktar också mycket kritik mot hur utredningen genomförts, där det enligt honom gjorts ett flertal fel. Bland annat har kommissionen bortsett från de uttalanden som gjorts av experter på området och de har enligt honom missförstått grundläggande principer i hur företagande fungerar.