År 2016 har varit det mest händelserika på åratal på grafikkortsfronten, där både AMD och Nvidia lanserat sina nya generationer på färska tillverkningstekniker. Mest aktiv har Nvidia varit med arkitekturen Pascal, som finns att köpa från dryga tusenlappen i form av Geforce GTX 1050 upp till hela 13 000 kronor för Titan X.

Trots ett brett prisspann är Nvidia inte färdiga den här generationen. Åtminstone ett grafikkort återstår – Geforce GTX 1080 Ti, som ska placera sig mellan GTX 1080 och Titan X såväl pris som prestanda. Tidigare har det endast talats om modellen i ryktesväg, men nu bekräftas den av ingen mindre än bolaget självt.

I en ansökan på Linkedin söker Nvidia en marknadsföringschef, som bland annat ska få ansvar för ett nytt belöningsprogram för Geforce Experience-användare. Utöver saker som gratis spel, tidig tillgång till betatester och allehanda utlottningar, nämns fördelar för den med Geforce GTX 980 Ti.

Användare med det en generation gamla grafikkortet ska bli först i kö med att få förbeställa Geforce GTX 1080 Ti, alternativt ta del av ett så kallat "Step Up offer". Det senare är sannolikt ett uppgraderingsprogram, där användare får möjligheten att byta in sitt GTX 980 Ti och köpa GTX 1080 Ti till reducerat pris.

Sett till specifikationer varierar det stort mellan rapporter vad som gäller för Geforce GTX 1080 Ti. Vad som dock är mer eller mindre givet är att det likt Titan X baseras på kretsen GP102, dock sannolikt med fler avstängda CUDA-kärnor. Till detta hör antingen en 320- eller 384-bitars minnesbuss med 10 alternativt 12 GB GDDR5X.

Nvidia väntas tillkännage Geforce GTX 1080 Ti under CES 2017, där grafikjätten inleder med en presskonferens den 4 januari klockan 15:30 svensk tid.