Filöverföring, strömförbrukning och 4K UHD

Jag gjorde ett snabbt test på vilka överföringshastigheter som går att uppnå med Asustor AS3102T. Resultaten bör bara ses som en fingervisning eftersom testerna gjordes i mitt vardagsrum med alla andra prylar igång. Överföringen skedde via Gigabit Ethernet och testerna gjordes med NAS Performance Tester 1.7 från 808.dk. Fördelen med detta är att programmet skickar data direkt från RAM och mina lagringsenheters prestanda påverkar därmed inte resultatet.

nas performance tester.png

Varje överföring på 400 eller 2 000 MB kördes 20 gånger i vardera led, varpå programmet producerar snittvärden av skriv- och läshastigheter. Snittvärdena innebär att det finns resultat både under och över vad som syns i tabellen nedan. Det är kort och gott ett medelvärde.

Överföringshastigheter

Filstorlek

Läsning

Skrivning

RAID

400 MB

111,12 MB/s

110,54 MB/s

RAID 0

400 MB

111,36 MB/s

110,43 MB/s

RAID 1

2000 MB

114,98 MB/s

108,92 MB/s

RAID 0

2000 MB

113,71 MB/s

111,82 MB/s

RAID 1

Jag testade de två RAID-alternativ som finns de är också vad som skiljer mest. RAID 0 ger maximal hastighet medan RAID 1 (spegling) ger tryggheten att en disk kan gå sönder utan dataförlust.

I detta fallet presterade de båda alternativen likadant, vilket kan tyckas konstigt då RAID 0 torde vara snabbare. Problemet är den ensamma nätverksporten som har en teoretisk maxhastighet på 125 MB/s, och detta är ju bara om planeterna står rätt på himlen vilket de sällan gör. Därmed är nivåer mellan 110-115 MB/s vad nätverksporten klarar av. Den som väljer RAID 1 således behöver inte oroa sig över att förlora någon nämnvärd prestanda.

Video i 4K UHD

Att en NAS ska klara av videoöverföringar för 4K var inget som krävdes för några år sedan. Men nu när tekniken är mer vanlig börjar även kraven på mediacenter öka. Efter flertalet tester med olika videokällor kunde jag konstatera att allt fungerade klockrent. Jag upplevde inget problem med lagg eller buffringar. Jämför jag mot Synology DS214 Play, som testades tidigare under hösten, så klarade den precis 4K i 20 Mbit/s.

Men i Asustor AS3102T sitter det en Intel-processor som utan problem klarar av transkodning i 4K och 65 Mbit/s. Vad som är värt att notera här är vilka codecs som stöds: H.264, H.265, MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1. Dessa är som tur är de allra vanligaste, men vill man spela upp någonting annat blir det inte lika roligt längre. Då är det omkodning i mjukvara som gäller, vilket inte hänger med så bra i 4K, inte ens i 20 Mbit/s.

Strömförbrukning

Kanske inte det roligaste området, men det säger ändå en del hur mycket värme enheten utvecklar och om det kommer att synas på elräkningen. Med bara enheten påslagen registreras 15 W. Vid belastning, till exempel filöverföringar, videoomkodning eller installation drar den siffran iväg till 17,5 W och kan i vissa fall toppa på 20 W.

wattmeter.jpg

Det är inga extrema värden och med automatisk fläktstyrning går det ändå att hålla fläkthastigheten låg. Vad man bör tänka på är att den varma luften behöver ta vägen någonstans och därmed rekommenderar jag inte att man placerar NAS:en i en stängd byrå eller TV-bänk.

Ljudnivå

Jag förväntar mig att något som ska stå i vardagsrummet är relativt tyst. Det är vad man får här också till en viss nivå, fläkten är tyst och bra, även i det automatiska läget. Men det som skapar ljud är när hårddiskarna jobbar, vibrationerna fortplantas ut i chassit och det är något som hörs tydligt i hela rummet. Därför rekommenderar jag att man placerar denna NAS i en garderob eller annat avskiljt utrymme.