Asustor Data Master

Det enklaste sättet att ansluta till NAS:en är via programmet Asus Control Center. Programmet finns att ladda ned från Asustors webbplats, men ingår även på den medföljande CD-skivan. Mjukvaran är väldigt snyggt och gör precis vad det ska utan några konstigheter. Det går enkelt ställa in grundläggande funktioner som Wake-On-Lan och viloläge.

ControlCenter_2017-01-02_23-13-22.png

Operativsystemet i Asustor AS3102T är Linux-baserat och verkar vara väldigt resurssnålt. Gränssnittet är snabbt och går väldigt lätt att använda. Men börjar man grotta ned sig bland alla inställningar kan det bli desto rörigare. Det är dock oftast inte nödvändigt för en vanlig hemanvändare som bara behöver använda de mest grundläggande funktionerna.

meny adm.png

Eftersom det är en egen och anpassad Linux-distribution som används saknas såklart vissa program i jämförelse med en vanlig PC. För att täcka upp detta finns en smidig integration av webbläsaren Google Chrome. Den aktiveras automatiskt för den skärm som är inkopplad via HDMI-utgången. Fördelen med detta är det går att bokmärka favoritsidorna för att slippa skriva in webbadressen varje gång. Från början finns adresserna till Netflix och Youtube sparade.