Överklockning

Likt tidigare processorgenerationer från Intel (sedan Lynnfield) innebär "K"-suffixet i slutet av modellnamnet att den aktuella processorn levereras med upplåst multipel. Detta ger i praktiken en avsevärt lättare metod till överklockning, då känsliga parametrar kan lämnas i sitt grundutförande och endast multipeln (tillsammans med spänningen) behöver justeras för frekvensökningar. Då både Core i7-7700K och Core i5-7600K faller in under denna kategori bäddas det därför för ett förhållandevis smärtfritt överklockningsäventyr.

7th Gen Intel Core Embargo Presentation-12.jpg

Intels Kaby Lake-processorer i K-serien ärver en användbar funktion från högprestandaplattformen Broadwell-E, där AVX Offset Ratio tillåter användaren att ställa in en lägre multipel vid belastningsscenarion där AVX-instruktioner används flitigt. Poängen med detta är att systemet i många fall kan vara helt stabilt vid vanlig belastning men fallerar vid AVX-baserad sådan, något som nu går att stävja genom att låta processorn gå ner ett snäpp i klockfrekvens under dessa specifika och tunga belastningsscenarion.

Nämnvärt är även att Intels förfinade tillverkningsprocess i 14 nanometer som introduceras med Kaby Lake enligt utsago ska vara betydligt mindre känslig för höga klockfrekvenser, något som förhoppningsvis innebär att vi kan uppnå betydligt högre nivåer än de svala resultaten vi upplevt ihop med Skylake.

Där vi tidigare ofta använt oss av en sluten vattenkylningslösning för överklockningsförsöken gör vi denna gång en rockad och satsar på luftbaserad kylning. Till vår tjänst står den populära modellen NH-U14S från Noctua, en kompetent tornkylare som kan skyffla bort duktiga mängder värme.

Som vanligt värdesätter vi stabilitet i våra överklockningsförsök, där den aktuella frekvensen ska fungera felfritt genom hela testsviten, och inte bara tillräckligt länge för att fånga ett skärmskott i CPU-Z. Därtill undviker vi omotiverat höga spänningspåslag bara för att få ut minimal extraprestanda till priset av skyhög värmeutveckling och energipåslag.

Nämnvärt är att vi har tillgång till totalt fyra processorexemplar (två av varje modell) där ingen av dessa är en så kallad engineering sample. Det rör sig istället om samma typ av processorer som skickas ut till systembyggare inför nya processorlanseringar, vilket i praktiken är det närmaste vi kan komma exemplaren som landar i butik under januari.

Överklockning av Core i5-7600K

Vi inleder överklockningsäventyret med den billigare processorn Core i5-7600K, vars förhållandevis låga turbofrekvens vid 4 GHz med samtliga kärnor arbetandes bör ge oss goda marginaler för frekvensökningar. De första resultaten vi uppnår är minst sagt lovande, där en mindre spänningshöjning till 1,285 V ger oss stabila 4,9 GHz på båda exemplaren i testlabbet.

7600k_oc.png

Givetvis ville vi uppnå den fina och runda frekvensen 5 GHz, vilket krävde lite mer spänningspåslag – dock inte orimligt mycket. Vid 1,320 V (i praktiken 1,328 V under belastning) lyckades vi spika 5 GHz för båda exemplaren stabilt genom hela testsviten samt under längre tids belastning. Värmeutvecklingen vid denna frekvens var fullt hanterbar för vår processorkylare, och temperaturen låg konsekvent strax under 60 °C under belastning.

Överklockning av Core i7-7700K

Hyperthreading-bestyckade Core i7-7700K har en turbofrekvens på 4,4 GHz när samtliga kärnor belastas och således väntar vi oss en sämre procentuell överklockning i jämförelse med lillebror Core i5-7600K. Båda våra exemplar klarade utan problem 4,9 GHz stabilt vid spänningen 1,285 V, men siktet var givetvis ställt lite högre.

7700k_oc.png

Klockfrekvensen 5 GHz uppnåddes vid samma spänningsnivå som Core i5-7600K, det vill säga 1,320 V. Nämnvärt är dock att endast ett av våra exemplar kunde bibehålla denna nivå helt stabilt under långtida belastning. Temperaturmässigt lade sig denna modell något högre än lillebror med frekvenserna uppdragna, dock fortfarande vid fullt hanterbara 65-67 °C.

Sammanfattande tankar kring överklockning av Intel Kaby Lake

Efter minst sagt tråkiga överklockningsresultat ihop med 2015 års Skylake är färska Kaby Lake en frisk fläkt på den fronten. Tre av fyra exemplar klarade utan problem av 5 GHz utan några hissnande spänningshöjningar och vid 4,9 GHz var samtliga processorer som hittat in i testlabbet stabila med endast en mindre spänningshöjning.

Som vanligt gäller den uppnådda överklockningen i den här artikeln endast ett fåtal exemplar, och det är ännu för tidigt att säga hur Kaby Lakes överklockningspotential kommer att se ut när butiksexemplaren når användarna. Vi är dock försiktigt positiva framöver, då mycket tyder på att denna processorgeneration är betydligt mer mottaglig för högre klockfrekvenser än föregångaren Skylake.