Det är nu inte långt kvar till AMD:s efterlängtade lansering av arkitekturen Zen, som efter fem år av nederlag med arkitekturen Bulldozer ska göra bolaget relevant igen på prestandafronten. I samband med att evenemanget New Horizon går av stapeln passar AMD på att gå ut med flera detaljer om Zen.

Det har länge spekulerats i hur AMD tänkt saluföra Zen – om varumärket FX består eller om de väljer något helt annat. Under en tillställning i Kalifornien avslöjar VD:n Lisa Su att det officiella namnet på processorfamiljen Summit Ridge blir Ryzen, ett beslut som tagits då det anspelar på det nu etablerade och välkända namnet Zen som inte kan varumärkesskyddas av AMD.

Ryzen blir inte enbart ett varumärke för första generationens processorer baserade på arkitekturen Zen, utan AMD åtar sig att det ska användas åtminstone de kommande fem åren. Det innebär att Ryzen kommer användas i produktnamn på samma sätt som Athlon, Phenom och nu senast FX.

Till Ryzen hör den nya sockeln AM4, som i samband med de nya processorerna släpps för hemmabyggare. Då ackompanjerad av styrkretsen X370, som förutom stöd för moderna gränssnitt och överklockning väntas ge stöd för Crossfire och SLI. Mer nyheter om moderkorten är att vänta till CES 2017 i början av januari.

AMD Sense MI Technologies

Förutom varumärket Ryzen avslöjar bolaget ytterligare detaljer kring Zen, som ska vara avgörande för arkitekturens eventuella framgång. Dessa kallas Pure Power, Precision Boost, Extended Frequency Range (XFR), Neural Net Prediction och Smart Prefetch, vilka går under samlingsnamnet AMD Sense MI Technologies.

Pure Power är en teknik som i realtid mäter av saker som temperatur, hastighet (klockfrekvens) och spänning, vilka ständigt optimeras relativt varandra för att få ned strömförbrukningen utan att tumma på prestandan. Enligt AMD har tekniken en exakthet ned till enstaka millivolt och milliwatt.

Parallellt med Pure Power finns Precision Boost, som utifrån dessa parametrar justerar klockfrekvensen dynamiskt. Det som gör finessen mer intressant än tidigare processorer från såväl AMD som Intel är att Precision Boost fungerar i steg om 25 MHz, istället för 100 MHz som annars är standard.

Nästa finess är Extended Frequency Range (XFR), som också är direkt kopplad till Pure Power. Då lägre temperaturer generellt medför mindre strömläckage menar AMD att det går att få ut märkbara prestandaskillnader och högre klockfrekvenser enbart genom att använda bättre kylare.

Neural Net Prediction är vad AMD kallar för ett "artificiellt nätverk" i arkitekturens Front End. Det innebär att dess Branch Prediction försöker förutspå nästa instruktion baserat på tidigare kod som körts. Detsamma gäller dess Back End, vars Prefetcher (Smart Prefetch) förutspår vilken data som ska användas framåt och sparar den i ett speciellt cacheminne för snabb åtkomst.

Prestanda och klockfrekvens

Det alla väntat på är hur arkitekturen Zen faktiskt presterar och detta gav AMD ett smakprov på tidigare under hösten. Kritikerna var snabba med att anmärka på bolagets förhandsvisning i renderingsapplikationen Blender, då deras åttakärniga processor kördes i 3,0 GHz och jämfördes mot Intels åttakärniga Core i7-6900K, som vid tillfället också var låst till 3,0 GHz.

Under AMD:s evenemang i Kalifornien möts processorerna åter, men denna gång i Handbrake och med Intels Core i7-6900K i 3,2–3,7 GHz. AMD:s Summit Ridge kördes å sin sida i 3,4 GHz utan turbotekniken Precision Boost påslagen, vilket innebär att alla åtta kärnor låg på den klockfrekvensen.

Videorenderingen i Handbrake som tog omkring en minut att genomföra gick enstaka sekunder snabbare med AMD:s kandidat. Därefter demonstrerades strömförbrukningen vid rendering i Blender, där processorn från AMD var ungefär lika snabb som Intels men drog cirka 5 watt mindre.

När bolagets VD, Lisa Su, intar scenen gör hon gällande att detta bara är början. När Zen väl går in i produktion ska toppmodellen ha en basfrekvens som är högre än 3,4 GHz, någonting som dessutom får sällskap av Precision Boost påslaget. Hon försöker även lugna skeptiker genom att avrunda med orden: There are no games here. No gimmicks. We are about delivering the product.

Lanseringen av AMD Ryzen "Summit Ridge" äger rum under första kvartalet 2017. Det här följs under andra kvartalet upp av processorfamiljen Naples med upp till 32 kärnor för servrar. Året avslutas med Raven Ridge, som blir bolagets första APU med arkitekturen Zen och integrerad grafikdel.