Speltester

När det gäller speltester är det svårt för mig att få en 100 procent rättvis bild. Dels för att jag sitter med en gammal Intel i7 2700k (4.6Ghz OC), men även för att det inte går att köra exakt samma runda om och om igen.

Overwatch

Testutförandet är vanlig quick play 6v6.

Nedan är resultaten med preset på Epic med render scaling på 141 procent. Detta läge är lite dumt från början då det skalar upp upplösningen 141 procent och sedan skalar ner den igen till 1 920 x 1 080 igen. Då detta för mig inte ger någon visuell fördel överhuvudtaget så tycker jag det är onödigt. Men då Overwatch har det som standard så kör vi på det för att ge så rättvisa siffror som möjligt.

Samma sak gäller här, render scaling är på 141 procent.

Sist men inte minst kör vi ett test för att få upp FPS:en så att man kan dra nytta av sin 144 hz-skärm. Vi testar Ultra preset med 100 procent render scaling istället för 141 procent.

Nu fungerar det betydligt bättre. Jag märkte aldrig av att bildfrekvensen gick under 144 fps under spelandets gång och det fungerar utmärkt att spela med denna preset om man satsar på 144 hz-gaming.

Vidare till högre upplösningar, vi sparkar igång 30-tumsbesten med upplösningen 2 560 x 1600 och kör lite tester. Denna gång med render scaling på 100 procent i alla tester då 141 procent render scaling känns väldigt onödigt. Detta eftersom att det suger såpass mycket prestanda utan att (vad jag kan se) ge någon visuell skillnad.

Som man kan se på resultaten ovan så är det gränsfall att man kan köra 120 Hz+-skärm med inställningarna på Ultra. Vill man ha Epic så får man offra lite av flytet i spelet. Har man däremot en 60 Hz-skärm är det inga problem att köra Epic-läget då bilden aldrig uppdaterat under 90 bilder per sekund.

Battlefield 1

Det senaste spelet ur den grafikkrävande serien battlefield.

Testutförande är gjort i single player genom att starta om samma uppdrag och köra samma sträcka flera gånger så tror jag att resultatet kommer bli så rättvist som möjligt. Värt att notera är att detta är single player och således bör det inte vara riktigt lika krävande som multiplayer. Med andra ord bör man räkna med lite lägre siffror om man kör online.

Alla tester är körda med Battlefield 1 i DirectX 12.

Battlefield 1 i Ultra fungerar ju ganska bra med detta kort, men vi når inte riktigt hela vägen om man vill köra med en 144 Hz-skärm och således ha över 144 FPS i alla lägen. Jag laborerar runt lite för att se vad som krävs för att få 144 FPS+ genomgående.

Vi testar att köra med High preset.

Inga större skillnader. Det verkar tyvärr som att det är min CPU som börjar visa sin ålder och agerar flaskhals då skillnaderna i bilder per sekund ligger inom felmarginalerna.

Men för att vara på säkra sidan testar vi att köra på Low också.

Lustigt nog ser vi även här sämre resultat med överklockning på grafikkortet. Jag drog slutsatsen att det måste vara min CPU som inte hänger med, så jag satte igång lite logging på den och kom fram till att samtliga 8 kärnor arbetar i mellan 60-70 procent. Processorn är alltså inte orsaken till detta. Varför jag får dessa resultat kan jag inte svara på.

En sak är säker i alla fall, man måste ha en väldigt högpresterande dator om man ska driva Battlefield 1 på en 144 Hz-skärm, grafikkortet i testbänken klarar med nöd och näppe av att hålla bildrutorna i schack.

För att eliminera fler felkällor testar jag att köra spelet i DirectX 11 istället för DirectX 12 som de tidigare testerna är gjorda i.

Det blev sämre. Utöver lägre FPS så får samtliga 8 CPU-kärnor jobba i mellan 70-80 procent istället för 60-70 procent med DirectX 12 aktiverat. Vidare till tester i högre upplösningar. Även denna gång blir det 30-tumsskärmen med 2 560 x 1 600 pixlar som åker fram. Resultaten ser ni nedan.

Har man en 60 Hz-skärm är det inga större problem, men sitter man med 120 Hz+ så rekommenderas lägre inställningar för att få maximalt flyt.