Googles operativsystem Android har på senare tid utsatts för flera attacker, där diverse säkerhetshål i programvaran utnyttjas för att komma åt användarnas information. Nu har detta hänt återigen och det rapporteras om att ett stort antal enheter världen över har drabbats.

Enligt en rapport från säkerhetsföretaget Check Point handlar det om över en miljon Android-enheter som infekterats av ett malware kallat Gooligan. Enligt dem rapporterades det första fallet i augusti och i dagsläget infekteras cirka 13 000 enheter per dag. Det Gooligan gör är att det utnyttjar säkerhetshål i version 4 och 5 av Android och sprids genom applikationer i appbutiker från tredjepartutvecklare.

Genom de infekterade apparna kan sedan hackarna komma åt autentiseringsnycklar som kan användas av skaparna för att få fram information från diverse Google-tjänster på telefonen, såsom Google Play, Gmail och Google Docs. Google själva menar dock att ingen personlig data har kommits åt genom detta och de har heller inte sett något mönster i vilka som utsätts för den skadliga koden.

Check Points analys visar att spridningen är som störst i Asien, som utgör mer än hälften av antalet infekterade enheter. Detta då tredjeparts appbutiker är vanligast i regionen. Företaget har utvecklat ett verktyg som kan användas för att se om ens enhet är infekterad.