Sedan ett par år tillbaka har amerikanska Netflix strömmat utvalda delar av sitt film- och serieutbud i högupplösta 4K UHD. Innehållet har dock varit exklusivt för ett fåtal enheter som klarar av att avkoda videoströmmen, däribland specifika tv-apparater, mediaspelare, bluray-spelare, och inte minst Microsofts Xbox One S samt Sonys Playstation 4 Pro.

Nu meddelar Microsoft att Netflix har lagt stöd för 4K UHD-material i Windows 10. Det ställs dock vissa specifika krav för att detta ska fungera, däribland en bildvisare som klarar av den högre upplösningen samt att själva strömningen sker via Microsofts webbläsare Edge.

Därutöver krävs en processor ur Intels sjunde generations Core-familj, det vill säga Kaby Lake, som har hårdvaruspecifika funktioner för avkodning av 10-bitars H.265/HEVC-video.

Intressant nog nämns inget om senaste snittets grafikkretsar från AMD och Nvidia, där både Polaris i RX 400-familjen och Pascal i GTX 1000-serien har fullgott stöd för hårdvaruavkodning av H.265/HEVC i 10 bitar.