Säkerhet på internet är idag en väldigt viktig fråga och attacker mot stora webbplatser sker med jämna mellanrum. Ett vanligt problem som ofta uppdagas i och med dessa är att många använder samma lösenord för flera ändamål, vilket gör att användarnas information äventyras på fler sajter än den attackerade.

Nu rapporterar SVT Dold att så mycket som tio miljoner svenska kontons lösenord finns tillgängliga på webben på diverse databaser för hackare. De har tillsammans med IT-säkerhetsexperten Dan Egerstad samlat ihop information från flera stora attacker mot webbplatser såsom Linkedin, Yahoo och nu senast Biljett Nu och hittat både användarnamn, mejladresser och lösenord.

Vissa webbplatser har haft sämre säkerhet än andra, där lösenorden i vissa fall står i klartext, medan vissa är hårt krypterade och därmed svårare att komma åt. Enligt Egerstad bygger allt på att användarna har samma lösenord på flera webbplatser, vilket ofta är fallet.

Han berättar att det faktum att samma lösenord används på flera sajter är det största säkerhetshotet på internet i dag och har även varit det historiskt. Bland de som har fått sina lösenord läckta hittar SVT Dold bland annat riksdagsledamöter, personal på hovet och poliser.

För de användare som vill kolla om de drabbats har de sammanställt informationen i en egen databas, där användaren kan söka efter sin egen mejladress och se om denna finns med.