Med arkitekturen Zen går AMD äntligen ifrån kritiserade Bulldozer och börjar om på nytt, där såväl prestanda som energieffektivitet ska bli markant bättre. Från början var tanken att Zen skulle släppas till slutet av år 2016, men av allt att döma har det skett en smärre försening och lanseringen blir istället tidigt 2017.

Nu publicerar en användare på den kinesiska söktjänsten Baidu vad som uppges vara ett internt nyhetsbrev från inhemska hårdvarumakaren Maxsun – en division till Palit Microsystems som även äger varumärken som Gainward och Galax. Enligt nyhetsbrevet ska den första vågen Zen-processorer lanseras den 17 januari 2017.

Tidigare uppgifter har talat för att de första modellerna får 8 kärnor med stöd för AMD:s motsvarighet till Intels Hyperthreading, det vill säga totalt 16 trådar. Enligt Maxsun får processorerna en basfrekvens på mellan 3,15 och 3,30 GHz med en turbofrekvens på upp till 3,5 GHz.

Förutom att ange AMD:s ordinarie klockfrekvenser gör rapporten gällande att de kommande processorerna ska kunna överklockas till 4,2 GHz med konventionell kylning som luft och vatten. För den som sysslar med mer extrema lösningar ska upp till 5,0 GHz vara möjligt med flytande kväve.

Mest intressant är att toppmodellen sägs gå upp mot Intels Core i7-6850K, som har sex kärnor med stöd för Hyperthreading i 3,6–3,8 GHz. Med tanke på att det från AMD:s håll handlar om åtta kärnor talar det för att prestandan, inte helt oväntat, vid enkeltrådade applikationer fortfarande kommer ligga en bit efter Intels senaste arkitekturer.

De första Zen-baserade processorerna kommer ingå i Summit Ridge-familjen och tros släppas stegvis, där toppmodellerna följs upp av varianter med färre kärnor till lägre priser. Hela serien tros få TDP-värden om 95 W och sockeln blir AM4, som ackompanjeras av styrkretsarna X370, B350 och A320.