Från början var tanken att AMD skulle lansera sin efterlängtade arkitektur Zen till slutet av året, men nu pekar alltmer mot en smärre försening till början av 2017. Först ut blir produktfamiljen Summit Ridge, som ska komma med fyra till åtta kärnor med stöd för AMD:s motsvarighet till Intels flertrådsteknik Hyperthreading.

Även om många detaljer är kända saknas fortfarande två viktiga pusselbitar, nämligen pris och prestanda. I ett inlägg på kinesiska forumet Chiphell publiceras vad som sägs vara en AMD-presentation, som visar bolagets laguppställning på processorfronten för år 2017.

Här nämns tre modeller, som av allt att döma ännu saknar kommersiella namn. Det handlar om Zen SR7, Zen SR5 och Zen SR3, där bokstäverna SR sannolikt är Summit Ridge förkortat. Siffrorna indikerar segment och här går det att spekulera i att siffrorna 7, 5 och 3 innebär åtta, sex respektive fyra kärnor.

Mest intressant är prisspannet som anges – från 1 500 kinesiska yuan och uppåt. I svenska kronor motsvarar det 2 000 kronor eller 2 500 kronor inklusive moms. Det innebär i sådana fall att instegsmodellen (Zen SR3) går upp mot Intels fyrkärniga Core i5-6600K, medan Zen SR5 och Zen SR7 ställer in siktet på mer kraftfullare doningar som Core i7-6700K och flerkärniga processorer för sockel LGA 2011-3.

Att AMD efter mer än ett halvt decennium på efterkälken ska rå på Intel igen är något processormakaren tidigare talat om. I ett egenproducerat prestandatest med applikationen Blender ska deras åttakärniga variant vara snäppet vassare än Intel Broadwell-E (Core i7-6900K), när båda processorer klockats ned till 3,0 GHz över samtliga kärnor.

Andra detaljer om Summit Ridge är att processorerna ska användas med sockel AM4, som än så länge endast lanserats för OEM-tillverkare. I samband med lanseringen väntas även styrkretsen X370, som väntas ge stöd för överklockning och flera samtida grafikkort genom AMD Crossfire samt Nvidia SLI.

Lanseringen av arkitekturen Zen tros äga rum februari 2017 och av presentationen att döma blir toppmodellen Zen SR7 först ut, och ska successivt följas upp av Zen SR5 och Zen SR3.