Under förra månaden dök det upp rapporter om potentiella värmeproblem hos EVGA:s grafikkort i Geforce GTX 1000-serien, där modeller med ACX 3.0-kylaren hade svårigheter att hålla temperaturerna på kortens strömförsörjning och minnen i schack – något som på sikt kan orsaka att komponenter fallerar. Inom ett par dagar bekräftade EVGA problemen, och utlovade att en framtida BIOS-uppdatering skulle åtgärda dessa.

Nu har EVGA uppfyllt löftet och rullat ut BIOS-uppdateringar till totalt 19 grafikkort i Geforce GTX 1080-, GTX 1070- och GTX 1060-serierna. I praktiken handlar det om modifierade fläktkurvor för samtliga modeller, där denna nu är avsevärt mer aggressiv för att hålla temperaturerna på en allmänt lägre nivå. BIOS-uppdateringen kommer enligt företaget att appliceras direkt i fabrik på kort som skickas ut för försäljning efter 1 november.

Ovanpå BIOS-uppdateringen finns det fortfarande möjlighet för användare att beställa kostnadsfria värmekuddar till kortets strömförsörjning och minnen. Dessa ska enligt företaget sänka temperaturerna ytterligare vid de påverkade områdena, vilket även understöds av tester som utförts av Gamers Nexus.

SweClockers redaktion passade på att köra om testerna på EVGA:s Geforce GTX 1080 Superclocked ACX 3.0, och som synes i diagrammet ovan är skillnaden i fläkthastighet markant mellan de olika BIOS-versionerna. Där vi ursprungligen uppmätte ett varvtal på drygt 1 300 rpm vid belastning landar dessa nu istället på närmare 2 000 rpm.

Det högre varvtalet resulterar dels i en lägre temperatur hos grafikprocessorn, där denna landar på 67 °C under belastning – en sänkning med 10 °C från tidigare uppmätta värden. Desto värre är det dock med ljudnivån, som ökar explosionsartat. Där vi tidigare uppmätte tysta 39 dBA under belastning ger den nya fläktkurvan oss istället 45 dBA – något som placerar kortet på samma nivå som Nvidias referensexemplar "Founder's Edition".

SweClockers reviderar utmärkelsen för EVGA Geforce GTX 1080 Superclocked ACX 3.0

SweClockers redaktion är extremt återhållsamma med att modifiera utmärkelser i efterhand, där tillfällena som detta skett lätt kan räknas på en hand. Senast var AMD:s Radeon RX 480, där referenskortet hade svårt att hålla sig inom PCI Express-specifikationen, med risk för datorns komponenter som resultat. I det fallet redde det hela ut sig efter en drivrutinsuppdatering, vilket resulterade i att utmärkelsen återinsattes kort därefter.

I fallet EVGA Geforce GTX 1080 Superclocked ACX 3.0 anser SweClockers redaktion att förutsättningarna som gav modellen sin utmärkelse "Utmärkt" har ändrats dramatiskt i och med den nya BIOS-uppdateringen, där kortets låga ljudnivå nu är ett minne blott. Med anledning av detta väljer vi att knuffa ner kortet till "Bra produkt" för att bättre avspegla modellens egenskaper ställt mot resten av marknaden.

Sist men inte minst rekommenderar vi, höga ljudnivåer till trots, att användare som äger något av de påverkade korten ser till att uppdatera dessa. Även om risken för komponentskada endast sker under väldigt specifika belastningsscenarion, är det bättre att vara på den säkra sidan. Nämnvärt är att EVGA står för garantin om något går fel vid uppdateringen, samtidigt som det även finns möjlighet att skicka in kortet kostnadsfritt till företaget och låta dem utföra arbetet.