Med ett flertal VR-headset tillgängliga på marknaden har virtuell verklighet på allvar börjat växa under det senaste året. Allt fler tillverkare har börjat få upp ögonen för tekniken, bland annat datortillverkare som VR-anpassar sina produkter på olika sätt för att möta det nya behovet.

Nu lanserar MSI sin dator Trident, som enligt dem själva är världens minsta VR-kapabla stationära dator. Datorn mäter in på 346 x 72 x 233 millimeter (B x D x H) och är utrustad med ett specialbyggt GTX 1060 från MSI med 3 alternativt 6 GB videominne.

När det kommer till processor släpps datorn i två uppsättningar, antingen med en Intel Core i7-6700 eller Intel Core i5-6400. Lagring och primärminne medföljer inte, utan får installeras i efterhand av användaren och den har plats för en 2,5-tumsenhet, en M.2 SATA-enhet samt stöd för upp till 32 GB primärminne.

För den svenska marknaden väljer MSI att sälja två färdiga varianter av Trident. Instegsvarianten för 10 790 kronor kommer med en Intel Core i5-6400, 8 GB RAM, 1 TB hårddisk och 128 GB SSD. Den dyrare bestyckas med en Core i7-6700 och SSD-lagringen kliver upp till 256 GB. Båda förinstallerade med operativsystemet Windows 10 Home.

På enhetens framsida sitter ett USB 3.1 Type-C- och två USB 3.1 Type-A-uttag samt utgångar för mikrofon och högtalare. Utöver dessa finns även ett HDMI-uttag som är tänkt att underlätta användning av VR-headset. Till detta hör MSI:s mjukvara för att optimera datorn för virtuell verklighet, men exakt vad denna optimering innebär beskrivs inte.

MSI Trident ska finnas tillgänglig i svenska butiker inom kort.