Tidigare under dagen höll Microsoft ett större evenemang där de visade upp sina planer för deras varumärken framöver. Bland annat visade företaget en ny variant av hybriddatorn Surface Book, med bättre prestanda och längre batteritid än tidigare.

Microsoft berörde givetvis även operativsystemet Windows 10, som ska få en ny stor uppdatering. Det handlar om Creators update som kommer med en rad lång nyheter och fokus ligger på diverse 3D-fokuserade verktyg. Bland annat uppdaterar de Paint, med en ny version de kallar för Paint 3D.

Precis som det tidigare rapporterats om har Paint 3D förmågan att importera och skapa 3D-objekt, antingen själv eller genom att hämta objekt skapade av andra. Enligt Microsoft är detta början av en större 3D-satsning som de kommer göra och nära integrerar med alltifrån virtuell (VR) till förstärkt verklighet (AR) och hologram.

En annan del av denna satsning är att Microsoft i samarbete med flera tillverkare kommer sälja VR-headset, och namnen som nämns är HP, Dell, Lenovo, Asus, och Acer som alla kommer sälja VR-headsets. Dessa ska enligt Microsoft kosta från 299 USD och uppåt, motsvarande cirka 3 300 kronor inklusive moms och använda sig av så kallade inside-out tracking, vilket innebär att rörelserna mäts med hjälp av kameror direkt på enheten.

Microsoft pratade även om spel och kommer i den nya uppdateringen bland annat introducera funktionalitet som gör det möjligt att direktsända direkt från Windows, utan behov av tredjepartsmjukvara. Det här möjliggörs genom ett tidigare förvärv av strömningsplattformen Beam, vars teknik nu används för detta ändamål.

Exakt när uppdateringen släpps är ännu inte känt, men enligt Microsoft blir den tillgänglig under våren 2017. För Windows Insider-medlemmar kommer en tidig version att släppas redan denna vecka.