I början av 2017 lanseras Kaby Lake, nästa processorgeneration från Intel. Denna blir en evolution av dagens Skylake och använder precis som den sockel LGA 1151. Trots många likheter med sin föregångare introducerar dock Kaby Lake stöd för nya funktioner och tekniker, bland annat 3D Xpoint. Det är en ny SSD-teknik från Micron och Intel som, enligt företagen, erbjuder bättre tålighet och prestanda jämfört med dagens lösningar.

Nu rapporterar kinesiska Benchlife att de första enheterna med 3D Xpoint som riktar sig till konsumenter blir Intels Optane 8000p-serie. Det handlar om M.2-enheter, med stöd för NVME-protokollet, som kommunicerar över två banor PCI Express 3.0. Dessa kommer i två utföranden, med antingen 16 GB eller 32 GB lagringsutrymme, där fokus ligger på snabb mellanlagring i samma anda som Smart Response Technology (SRT), vilket lanserades med styrkretsen Z68.

Prestandamässigt har 16 GB-modellen en läshastighet på 1 400 MB/s och en skrivhastighet på 300 MB/s, medan samma siffror för 32 GB-modellen ligger på 1 600 MB/s och 500 MB/s för läs- respektive skrivhastighet.

De första enheterna förväntas lanseras mot slutet av året och början av 2017, vilket beskrivs av den tidigare läckta roadmap som Benchlife publicerat. Från denna går det även att utläsa att flera SSD-enheter med 3D Xpoint och högre prestanda planeras att lanseras under första kvartalet 2017.