Att strömma video istället för att ladda ned har blivit allt mer populärt de senaste åren. Det handlar bland annat om tjänster såsom Netflix, men även så kallad piratstreaming, alltså tjänster som strömmar filmer och TV-serier gratis via nätet utan att ha rättigheter till det. Dessa anses av många vara olagliga, men enligt EU-domstolen borde de inte vara det.

Det är Torrentfreak som rapporterar att frågan om dessa tjänster kom upp i ett förhör angående en tvist mellan den holländska organisationen BREIN, som arbetar för att motverka piratkopiering, och butiken Filmspeler. Butiken säljer mediaspelare som konfigurerats för att kolla på piratstreaming, vilket BREIN menar är olagligt och borde klassas som piratkopiering.

EU-kommissionen är dock av en annan åsikt och likställer detta med att titta på vilket annat strömmat material som helst. De menar att användarna endast konsumerar materialet och faktiskt inte laddar ned någonting, vilket innebär att ingen olaglig handling utförs.

Baserat på förhören ska EU-domstolens generaladvokat senare i år komma med en rekommendation och ett slutgiltigt utlåtande väntas någon gång tidigt 2017.