Introduktionen av Nvidias nya generationen av grafikkort med arkitekturen Pascal blev inte utan kontroverser. Förutom begränsningar vid SLI valde bolaget en ny prisstrategi, där referensdesignen fick namnet "Founder's Edition" och ett högre pris än skräddarsydda modeller från partnertillverkare – i alla fall på pappret.

Förutom upprörda konsumenter väcktes frustration hos partner, som till en början endast tilläts sälja Nvidias referensdesigner av modellerna Geforce GTX 1080 och GTX 1070. Det innebar att Nvidia fick åtnjuta höga marginaler och vinster, på bekostnad av deras partner som tjänar pengar på egendesignade lösningar.

Bakom lyckta dörrar spekuleras det nu i om Nvidia avser släppa mer påkostade lösningar under egen flagg och därmed börja konkurrera direkt mot sina partner, som är beroende av allokering av grafikkretsar från Nvidia. Till Digitimes berättar Nvidias VD Jen-Hsun Huang att några sådana planer inte ligger på bordet.

Huang påpekar samtidigt att Nvidia delat med sig av all information om Founder's Edition till sina partner, för att ge dem chansen att förbättra designen och göra förändringar. Tilltaget att göra referensdesignen lanseringsexklusiv gällde dessutom endast Geforce GTX 1080 och GTX 1070, och inte GTX 1060 som från dag ett även såldes med partnertillverkarnas egna lösningar.

Vidare har Nvidia inlett leveranserna av grafikkretsen GP107, som lägger grund för instegsmodellerna Geforce GTX 1050 Ti och GTX 1050. När dessa släpps i oktober väntas det bli endast med skräddarsydda lösningar från partner, då Nvidia sannolikt inte har någon referensdesign att erbjuda.