Med nästa generations processorer från AMD och Intel blir det inget officiellt stöd för äldre Windows-versioner, utan Windows 10 blir ett krav för Summit Ridge och Kaby Lake. Nu framgår att det finns fog för mjukvarujättens krav, förutom att de vill få över användare till sitt senaste operativsystem.

När Intel lanserade Skylake kom processorerna stöd för en ny teknik, Speed Shift, som krävde en uppdatering av Windows 10. Speed Shift tog bort handskakningen med operativsystemet för att ändra klockfrekvenser dynamiskt, vilket medförde att processorerna mycket snabbare än tidigare kunde ändra turboläge.

Förutom kvickare klockjustering vid belastning gick tiden för att ändra från strömsparläge till prestandaläge ned från 100 till 35 millisekunder. Med Kaby Lake har tiden kapats ytterligare till endast 15 millisekunder, vilket ska ge en märkbart snabbare upplevelse vid vardagligt användande samt ge längre batteritid. Det här kräver ännu en gång att Microsoft måste ge nytt stöd för tekniken i operativsystemet.

En snarlik historia gäller för Summit Ridge, som blir först ut med Zen. Arkitekturen har stöd för Simultaneous Multithreading, vilket gör att varje kärna kan exekvera två trådar. Tekniken är sedan länge en central del i Intels processorer och saluförs som Hyperthreading, men då AMD:s implementation inte är identisk krävs ingrepp i Windows 10 för att ge fullgott stöd.

AMD:s fall påminner om när bolaget lanserade FX-8150 och arkitekturen Bulldozer, där två kärnor delade resurser i en modul. Lösningen fungerade visserligen från dag ett, men fick kort efter lansering något bättre prestanda när Microsoft uppdaterade kärnan (eng. kernel) i Windows 7.

Källa: Hothardware.