Efter flera års väntan drar det ihop sig för lansering av arkitekturen Zen, som åter ska sätta AMD på kartan bland prestandajägare. De första processorerna ska exklusivt rikta sig mot entusiaster och för den som söker något i en lägre prisklass får en generation till av Bulldozer, den här gången i den fjärde iterationen Excavator.

Nu lanserar AMD officiellt Bristol Ridge, en ny generation av processorer med integrerade grafikdelar och som ersätter långköraren Kaveri för stationära datorer. Den nya familjen är i stort en uppfräschning av Carrizo och har upp till två moduler eller fyra kärnor Excavator, vilka körs i upp till 4,2 GHz för toppmodellen A12-9800.

Grafikdelen är det som får det största lyftet mot tidigare. Det handlar fortfarande om 512 streamprocessorer, men den maximala klockfrekvensen är 1 108 MHz – 28 procent högre än 866 MHz för tidigare flaggskepp A10-7890K. Alla modeller har även officiellt stöd för DDR4-minne i upp till 2 400 MHz.

Trots rejält förhöjda klockfrekvenser är Bristol Ridge likt Kaveri tillverkad på en 28-nanometersteknik och har väsentligt lägre TDP-värden. Nya Bristol Ridge ligger på som högst 65 W och instegsmodellerna på 35 W, att jämföra mot 95 respektive 65 W för Kaveri.

Den stora nyheten är dock inte Bristol Ridge utan den nya sockeln som släpps med processorerna. Det handlar om helt nya AM4, som ersätter samtliga tidigare socklar från AMD (AM3+, FM2+ och AM1) och även ska användas för nästa generations FX-processorer med arkitekturen Zen. AMD gör även gällande att den nya sockeln kommer leva vidare i flera år.

Som brukligt har sockeln sällskap av nya styrkretsar som tidigare endast gått under kodnamn "Promontory". Totalt handlar det om tre olika styrkretsar i serierna X, B och A, vilka representerar "Enthusiast", "Mainstream" respektive "Essential". Först ut är B350 och A320 medan X-varianten dröjer och kan tänkas introduceras i samband med den Zen-baserade FX-serien.

De nya styrkretsarna kommer med en rad nya finesser jämfört mot tidigare. Bland dessa märks USB 3.1 (Gen 2) med överföringshastigheter på 10 Gbps, SATA Express och protokollet NVME, som är optimerad för SSD-baserad lagring som körs över PCI Express. AMD lyfter även fram att styrkretsarnas strömförbrukning är lägre än tidigare.

Först till färdigbyggda system

AMD Bristol Ridge och moderkort med sockel AM4 släpps idag, men enbart för färdigbyggda system (OEM). När processorerna och nya moderkort finns att köpa löst i butik framgår inte.