När AMD knoppade av sina fabriker och bildade Globalfoundries tillsammans med Advanced Technology Investment Company (ATIC) var tanken att bolaget skulle bli mer flexibelt i valet av tillverkare. Istället har samarbetet fördjupats, nu senast vid introduktionen av grafikarkitekturen Polaris som tillverkas på 14 nanometer.

Nu gör AMD en avtalsändring med Globalfoundries där de ingår ett samarbete för 7 nanometer, som är nästa steg efter 14 nanometer då Globalfoundries hoppar över 10 nanometer. Samtidigt sätts årliga mål för antalet kiselplattor (eng. wafer) och priser, samt ger AMD större flexibilitet att gå till andra kontraktstillverkare för vissa, icke specificerade, produkter.

I utbyte ska AMD betala en engångskostnad på totalt 335 miljoner, samt börja med kvartalsbetalningar på en viss mängd kiselplattor från och med första kvartalet 2017. Därtill får Mubadala Development Company, ATIC:s ägare, rätten att fram till 29 februari 2020 köpa upp till 75 miljoner aktier i AMD för 5,98 dollar styck, med en klausul om att moderbolaget inte får äga mer än 19,99 procent av AMD.

Syftet med avtalet för AMD är att under de kommande åren ha en långsiktigt stabil leverantör, någonting de hoppas ska överväga relaterade kostnader.