Inledning

Sent i juni släppte AMD lös sin senaste grafikarkitektur Polaris med kortet Radeon RX 480 i spetsen. Denna gång siktade inte bolaget på att konkurrera med Nvidia i det övre prestandaskiktet utan valde istället att ta sig an den lukrativa mellanklassen – ett segment där prestanda per krona dominerar starkt.

Radeon RX 480 lanserades inledningsvis endast i AMD:s referensutförande, vilken drogs med vissa tillkortakommanden. Bland dessa sågs en ineffektiv och förhållandevis högljudd kyllösning, samt inte minst debaclet kring ett för högt effektuttag ur moderkortets PCI Express-port. I Sverige drabbades vi dessutom av en ganska hög prissättning, vilket gav modellen ett betydligt svalare mottagande här än i övriga världen.

msi_saph_480-2.jpg

I vanlig ordning avvaktade många av entusiasterna på partnertillverkarnas bidrag till sagan, där modeller med förhöjda klockfrekvenser, skräddarsydda kretskort och påkostade kyllösningar väntades finnas tillgängliga mot slutet av sommaren.

Idag har det äntligen blivit dags att ta en titt på två av dessa från MSI och Sapphire, med förhoppningen om att aktörerna kan ge Radeon RX 480 behandlingen modellen förtjänar.