De stora datormakarnas försök att locka till sig prestandajägande gamers har inte alltid varit helt lyckade, då många av de sistnämnda gärna vill ha ordentliga uppgraderingsvägar – något ofta har klingat dåligt med många färdigbyggda system där icke-standardiserade chassin och komponenter hör till vanligheterna.

Lyckligtvis har allt fler företag börjat utforma sina datorer med expansion och uppgradering i åtanke, där exempelvis moderkort och nätaggregat följer sedvanliga formfaktorer, vilket gör det betydligt enklare för användare att byta ut dessa. Just detta är något amerikanska HP har anammat i sin nya datorserie Omen X.

HP Omen X är en serie högpresterande stationära datorer med spelande i fokus. Modellerna baseras kring ett nyutvecklat kubchassi som vilar på två fötter, vilket ger det en lutning på 45 grader när det står på skrivbordet. Chassits inre layout utgörs av tre separata kammare – en för lagring, en för nätaggregatet och kablage samt en för huvudkomponenterna.

Själva utsidan är byggd för enkel åtkomst och uppgradering, där sidopanelen lossas med hjälp av ett snabbfäste i bakkant samtidigt som samtliga lagringsenheter huseras i verktygsfria vaggor. För att underlätta komponentbyte på insidan skickar företaget även med skruvar och en mejsel som sitter gömda bakom en lucka på datorns framsida.

Datorerna kommer i en rad olika förkonfigurerade alternativ, där flaggskeppet är bestyckat med en vattenkyld Core i7-6700K, 32 GB primärminne, 3 TB hårddisklagring samt dubbla Geforce GTX 1080 i SLI. Hela paketet drivs av ett nätaggregat på 1 300 W medan moderkortet följer formfaktorn Micro ATX till punkt och pricka, vilket gör det lätt att uppgradera detta.

HP Omen X har ännu inte fått något svenskt pris eller lanseringsdatum, men väntas rullas ut på den amerikanska marknaden i början av september. Prisnivån börjar på 1 799 USD för instegsmodellen (Core i5-6400 och Geforce GTX 960) och sträcker sig till 3 699 USD för den ovan nämnda toppvarianten. Den som önskar kommer även att kunna köpa chassit löst för 599 USD.